27 Aralık 2014 Cumartesi

Böbrek Taşı Kaç Çeşittir


Böbrek taşı rahatsızlığının çeşitlerini araştırdık bu konu üzerine sizler için bir yazı hazırladık iyi okumalar dileriz. 


Böbrek Taşı Çeşitleri 



Böbrek taşının pek çok çeşidi vardır. Bunların arasında kalsiyum oksalat taşları en sık görülenidir. Genellikle böbrek taşlarında kalsiyum ağırlığı var yani bir kaç komponentin birleşmesinden oluşuyor.



Böbrek Taşlarının Oluşumu 


Enfeksiyona bağlı olan taşlar olabiliyor. Ürik asit taşları denilen yine metabolizma problemlerinden kaynaklanan taşlar olabiliyor. Bunun dışında daha nadir olarak görülen taşlarda var. Ama genellikle böbrek taşlarında kalsiyum ağırlıklı kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfat taşları görülmektedir.






Böbrek taşlarının oluşum mekanizmaları kısmen anlaşılmakla birlikte yüzde yüz oluşum nedeni bilinmemektedir. Bu taşlar çok ufakken idrar ile atılmıyorlar ve böbreğin içinde büyüyebiliyorlar. İdrarda belli maddelerin yoğunluğu arttıkça bunlar kristalleşmeye başlıyorlar.


Kristalleşmeden sonraki aşamada taş oluşuyor. Bazen ufak bir maddeyi çekirdek olarak kabul edersek bunun üzerinde ayrı bir katman oluşuyor ve taşa sebep olabiliyor.


Böbrekte papilla denilen bir alan var yani böbrek idrarın kanın filtre edildiği bir organ olarak bu fitreden sonra idrarın çıktığı bir organdır. Burada papilla denilen alanda idrarın en yoğun olduğu alan. Burada kristaller atılmayıp takılırlarsa daha sonra büyüyüp taş oluşumuna sebep olabiliyorlar.



Böbrek taşı rahatsızlığının çeşitleri yazımız burada sona ermektedir, umarız işinize yaramıştır.Konumuzla alakalı olarak '' Böbrek Taşı Nedir'' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder