31 Aralık 2014 Çarşamba

Vajinismus Nedir


Siz değerli okurlar için vajinimus nedir konusunda bir yazı hazırladım. Vajinimus nedir , nedenler nelerdir , belirtileri nelerdir , nasıl tedavi edilir gibi sorularla makalemi destekledim. Vajinimus hastalığına yakalanan birinin cinsel ilişki yaşaması imkansızlaştığı için tedavi edilmesi şarttır. 

Vajinismus

Vajinismus hastalığını kısaca özetleyecek olursak, Vajen yani kadın cinsel organı girişini çevreleyen kasların, cinsel ilişki esnasında, istem dışı olarak kasılması sebebiyle, cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur. 

Vajinismus Belirtileri 

Vajinusmus genelde ilk cinsel deneyim yaşanana kadar ortaya çıkmayan bir durumdur. Kadın ilk cinsel deneyimi esnasında korku ve panik yaşar, istemsiz olarak hem vajen girişi kasları hemde bütün vücudu kasılır. Bacaklarını kapatır. Rahatsızlığın boyutuna göre bazı kadınlarda vajen girişine parmakla dokunulmasında bile aynı tepkilerle karşılaşılır. 

Vajinismus'un Bende Olup Olmadığını Nasıl Anlarım ?


Her on kadından birinde vajinismus rahatsızlığı görülmektedir, Kadınlar, Çeşitli rahatsızlıkları Sebebiyle Kendilerinin de bir Vajinismus Olduğundan Şüphelenebilirler.


Fakat aşağıdaki belirtilerden herhangi bir tanesinin varlığı vajinismusu işaret edebilir.


  • Cinsel ilişkiye girememe, 
  • Ağrı, sızı veya yaşanan başarısızlık duygusu nedeniyle seksten kaçınma, 
  • Cinsel münasebet esnasında batma veya yanma 
  • cinsel münasebet esnasında ağrı ve rahatsızlık veren penis girişi ve çıkışı, 
  • Vücuttaki bazı kas gruplarında kasılmalar veya birleşme esnasında nefes alıp verirken tıkanma, 
  • Belirgin bir nedeni olmayan veya nedeni bilinmeyen cinsel ağrılar, 
  • Doğumu takiben oluşan ağrı, İdrar yolu enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahmin alınması, kanser ve cerrahi müdaheleler, tecavüz, menopoz ya da başka sorunlar, 
  • jinekolojik muayene esnasında ya da tampon takarken zorlanma,


Önemli Bilgi:
Vajinismus hastalığı psikolojik kökenli bir hastalıktır.Üst boyutta vajinismus rahatsızlıkları olan kişilerde, gerçek bir cinsel temas anı dışında, cinsel temasın hayal edilmesiyle bile, rahatsızlık belirtisi olan kasılmamaların görüldüğü gözlemlenmiştir.


Vajinismus'un Nedenleri 


Yukarıdaki paragrafta değindiğimiz gibi, vajinismus fiziksel değil, psikolojik bir rahatsızlıktır. Özellikle cinselliğin sürekli kötü gösterildiği bir ortamda yetişen biri, vajinismus bakımından risk grubundadır.


Önemli Bilgi :



Bazı kadınlarda, cinsel birleşim esnasında ağrı, yanma, acı veya kanama olacağı korkusu ve endişesi ile yada eşi ile olan diğer problemleri nedeniyle cinsel birleşme esnasında kendilerini kasarak ilişkiye müsaade etmezler. Bu durum vajinismustan değildir ve karıştırılmamalıdır.

Vajinismus Tedavisi


Vajinismus hastalığında, fiziksel ve duygusal nedenler birlikte hareket ederler, bundan kaynaklı tedavi sürecinde bu iki konununda ( fiziksel - duygusal ) araştırılmasında ve bu iki konunun birlikte çözümlenmesinde fayda vardır.


Bu yüzden tedavi noktasında, vajinismusa dayalı rahatsızlığın tamamıyla ortadan kaldırılabilinmesi adına hem duygusal hem de fiziksel etkenlerin belirlenmesine dikkat edilmelidir.


Tedavinin fiziksel aşamasında pelvik taban kaslarının nasıl kontrol edileceği ve istemsiz kasılmaları sonlandırabilmek için vücudun nasıl eğitileceği öğrenilmelidir.


Tedavinin duygusal aşamasında ise, kadınların duygusal birikimleri arasından kötü ve sağlıksız hikayelerini eleterek mazileri üzerinde kontrolü ele geçirmeleri sağlanır. Böylece kötü uyarılara ve bu kötü uyarımlardan kaynaklı oluşan kötü durumlara, olumlu çareler bularak, vajinismus'a yol açan duygusal sorunların üstesinden gelmeleri sağlanır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder