Bu yazımızda sizlere hem mesane kanseri hakkında hemde kemoterapinin mesaneye etkisi hakkında bilgilendireceğiz. İyi okumalar dileriz.
Mesane Kanseri Nedir
Mesane iç yüzeyi özel bir hücre tabakasıyla döşelidir. Bu hücreler idrar kesesini, idrarın tahriş edici etkisinden korurlar.Yaşam döngüleri boyunca çoğalarak ölürler ve yerlerini genç hücrelere bırakırlar. Kanserde ise bu hücreler kontrolsüz olarak çoğalarak sağlam dokuları işgal ederler. Bu durum bazen tümör gelişimi olarak adlandırılırsa da her tümör kanser özelliği taşımayabilir. Bu nedenle hastalık için 'kötü huylu tümör' tanımlaması daha uygun olur. Erkeklerin mesane kanseri olma riski kadınlardan üç kat daha fazladır. Her yıl yaklaşık 40.000 yeni mesane kanseri olayı teşhis edilir ve 15.000’den fazla ölümün nedeni bu hastalıktır. Mesane kanseri kırk yaşın altındakilerde nadiren görülür. Bunun en azından çevresel faktörlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu hastalık sigara içenlerde boya, kimya ve lastik sanayinde çalışan işçilerde daha fazla görülür.
Kemoterapinin Mesane ve Böbreklere Etkisi
Kemoterapi ilaçlarının bazıları böbrekler ve mesanenizde geçici veya kalıcı etkiler yapabilir. Kullandığınız ilaçların böylesi bir etkisi olup olmadığını doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz sizden her kürde eğer böbreklerinizi etkileyen bir ilaç kullanıyorsanız böbrek fonksiyonlarınızı değerlendirecek tetkikler, eğer mesanenizi etkileyen bir ilaç kullanıyorsanız idrar tahlili isteyecektir. Bunları mutlaka her kemoterapi öncesinde yaptırmalısınız. Bazı ilaçlar idrarınızın rengini değiştirebilir; Farmarubisin ve Adriamisin kırmızıya, Novantron maviye boyar. Bu durumu doktorunuza sorarak gereksiz endişelerden kurtulunuz.
Kemoterapinin Mesane ve Böbreklere Etkisi Karşı Önlemler
- Bol sıvı içerek idrar miktarınızın fazla olmasını sağlayınız. Meyve suları, çay, kahve, dondurma, çorba gibi gıdaların hepsi sıvı sayılır, sadece su olarak düşünmeyiniz.
- Sıvı alamını güne eşit şekilde bölmeye çalışınız. Örneğin sekiz saatte bir günlük alacağınız miktarın üçte birini alınız.
- İdrarınızı tutmayın. Sık sık tuvalete gidin.
Aşağıdaki durumlarda acilen doktorunuza başvurunuz:
- İdrarda yanma veya her iki bel bölgenizde veya kasıkta ağrı olursa
- İdrar kırmızı veya farklı renkte olursa (boyayan ilaçlar hariç )
- İdrar bulanık ve pis kokuluysa
- Çok sık idrara çıkıyorsanız
- İdrar yapamıyorsanız
- Titreme ve ateşiniz olursa.
Konumuzla alakalı olarak aşağıdaki linklerimize tıklayabilir daha fazla bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder