27 Aralık 2014 Cumartesi

Kemoterapinin Yan Etkileri -2


Kemoterapinin yan etkileri hakkında daha önceki yazımızın devamı niteliğinde olan bu yazımızın sizlere yararlı olmasını diliyoruz. 

1. Yorgunluk ve Kansızlık: 



Kemoterapi kemik iliğinin kırmızı hücre yapma yeteneğini bozarak vücutta oksijen taşınmasını azaltır. Yeterli oksijen ihtiyacı karşılanmadığında dokular işlevlerini göremezler, bu duruma kansızlık denir. Yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı yapabilir. Her tedavi öncesi hemoglobin(Hb) düzeyi ölçülerek kan durumunuz hakkında fikir sahibi olunur. Normalde 14 gr olan hemoglobin düzeyi, 10 gr'ın altına ininceye kadar herhangi bir sorun yaratmaz. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde size kan verilmesini önerecektir.Kansızlık oluştuğunda alacağınız önlemler: Dinlenmeye daha fazla vakit ayırınız. Yorucu işlerden kaçınınız. Özellikle yeşil ve lifli sebzeler, kırmızı et ve karaciğer gibi demir açısından zengin gıdalar alınız. 


Ayağa kalkarken başdönmesini önleyebilmek için yavaş hareket ediniz. 

Aşağıdaki durumlarda acilen kan sayımı yaptırarak doktorunuza başvurunuz: 


Ara kan sayımlarında hemoglobin miktarınız 7 grn altında ise, 

Yorgunluğunuz giderek artıyorsa, 

Bilinç bulanıklığı oluşursa. 

Mikrop Bulaşması İnfeksiyon

 Kemoterapi, mikroplarla savaşan beyaz kürelerinizi (lökosit) azaltacağı için mikroplar vücudunuzda daha kolay hastalık yapabilir. Bu yüzden normalden daha fazla korunmanız gerekecektir. LökositIerin normal değeri 4.000-9.000 arasındadır. Kemoterapi kürleri arasında lökositlerinizin 1000-3000 arasında değişmesi beklenen bir olaydır, endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Her kemoterapi öncesi lökosit değerinizin doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gerekecektir. Yeterli düzeylerde olmadıkları takdirde tedaviniz bir süre için erteIenebilir. 1500'ün altındaki değerlerde mutlaka doktorunuza haber veriniz. 

Mikrop Bulaşmaması için Alacağınız Önlemler; 


Ellerinizi sık sık yıkayınız. Özellikle yemek yemeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra mutlaka yıkayınız. Tırnaklarınızı kökünden kesmeyiniz, manikür yaptırmayınız. Yaralanmamaya özen gösteriniz. Traş olurken jilet yerine elektrikli makinaları tercih ediniz. Diş etlerinizi hırpalamayacak yumuşak diş fırçası kullanınız. 


Sivilceleriniz ve yaralarınızla oynamayınız. Her gün ılık suyla banyo yapmaya gayret ediniz, vücudunuzu yumuşak bir Iifle sabunlayınız, kese kullanmayınız. Kalabalık ve kirli ortamlardan kaçınınız, bulaşıcı hastalığı olan kişilerle teması engelleyiniz. Sularınızı kaynatarak içiniz, dışarda yemek yemeyiniz. Meyve ve sebzelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat ediniz. Derece ile ateş bakmasını öğreniniz ve kendinizi normalden farklı hissettiğinizde mutlaka ateşinize bakınız. Kızarıp şişen ve ağrıyan bir bölgeniz varsa doktorunuza bildiriniz. 




Tarımla ve ev işleriyle uğraşırken eldiven takınız. Doktorunuza haber vermeden aşı yaptırmayınız. Cildiniz kuruyorsa krem kullanınız. Aşağıdaki durumlarda herhangi bir ilaç almadan acilen kan sayımı yaptırarak doktorunuza acilen başvurunuz: Ateşiniz 38 derecenin üstüne çıkarsa, Titreme olursa, Normal dışı terelem, idrarda yama olursa, Lökosit sayınız 1500 ün altına inerse, Boğazda yanma ve öksürük başlarsa, Herhangi bir yerinizde kızarma ve ağrı olursa. kmtrp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder