31 Aralık 2014 Çarşamba

Çene Çıkığı

Çene çıkığı hakkında hazırladığımız yazımızda sizlere çene çıkığı hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra çene çıkığı belirtilerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 



Çene Çıkığı Nedir



TMD, veya tam söylenişi ile Temporomandibular Eklem Bozukluğu (Temporomandibular Joint Disorder), alt ve üst çeneyi birleştiren bağın düzgün şekilde çalışmamasıdır. Bu bağ, vücuttaki en karmaşık yapılı eklemlerden biri olup alt çenenin öne, arkaya ve yana hareket etmesini sağlamakla görevlidir. Bu kas; lif, disk ve kemiklerden oluşan karmaşık yapının gerektiği şekilde çalışmaması sebebiyle olan herhangi bir problem çene eklemi rahatsızlığı olarak adlandırılır. Sıklıkla çene eklemi rahatsızlığı meydana geldiğinde, bir an için çene yerinden fırlayacakmış veya birbirine çarpacakmış ya da kilitlenecekmiş gibi bir his oluşur. Bu düzen bozukluğunun kesin sebebinin ne olduğunu belirlemek ekseriyetle mümkün değildir. Esneme sırasında, kahkahayla gülme sırasında veya çeneye gelen bir darbeyle çene kemiği çıkabilir. Belirtileri ve görünümü gayet tipiktir. Kolayca tanınabilir. Ancak bazen çene kırığı ile karıştırılabilir.

Çene Çıkığı Belirtileri


Çene, sağlam tarafa doğru kaymıştır. Ağız tam olarak kapatılamaz. Çıkık tarafta açıklık kalır ve buradan salya akar. Hasta, ağzını kapayamaz, yani çiğneyemez. Çıkık taraf ekleminde ağrı vardır. Çıkık tarafta, kulağın önündeki eklem hizasında şişiklik vardır. 

Çene Çıkığı İlk Yardım ve Tedavi



Çene kırıklığında olduğu gibi, çene sarılarak tespit edilir. Doktor yardımı sağlamak mümkün olmayan durumlarda çıkık, yerine konmaya çalışılır. Bunun için; Hasta, bir sandalyeye oturtulur. Başparmaklar, azıdişleri üzerine gelecek şekilde ağız içersine sokulur, elin diğer parmakları ile çene dıştan kavranır. Çene kemiği, yukarı ve arkaya doğru itilerek çıkıksa yerine konmaya çalışılır. Eğer bir iki deneme ile yerine oturmazsa fazla zorlamamak gerekir.

Konumuzla alakalı olarak '' Kalça Çıkığı'' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder