26 Aralık 2014 Cuma

Dutun Faydaları

Sizler için dut '' mulberry '' nedir, dutun faydaları nelerdir hakkında yazı hazırladık.Yazımızda dut türlerinden , dutun yararlarından , besin değerlerinden ve sağlığa etkilerinden bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 


Dut (Mulberry ) 



''Dut ağacı boyunca, dut yemedim doyunca, yari hörmette gördüm, görüşmedim doyuca'' Dut üzerine yakılan türkülerin çooğunluğu kadar, Dut türüde, türlü türlüdür, en az 20’nin üzerinde dut türü vardır.

Dut Türleri



Morus alba (beyaz dut), Morus bombycis, Morus nigra (karadut), Morus latifolia, Morus rubra (kırmızı dut), Morus notabilis, Morus liboensis İç Anadolu ve Kemaliye bölgesinde yetişen beyaz dut türleri, Anadolu topraklarının endemik bitkisidir.


Dut, dalından veya toplanır toplanmaz tüketilmelidir. Toplandıktan birkaç saat içerisinde tadı yavaş yavaş değişmeye başlar. Çünkü içeriğinde bulunan bazı etkin maddeler toplandıktan birkaç saat sonra değişime uğrar. Özellikle petunidin maddesi özelliğini toplandıktan kısa bir süre yitirmeye başlar. 

Dutun kurutulmuşu kış aylarında misafirlere ikram edilir ve uzun kış gecelerinin sohbet-lerinde ağzı tatlandırır, hem tatlı ihtiyacımızı karşılar, hem de o dönemlerde farkında olmadan koruyucu ve önleyici olarak doğal antibiyotik özelliğinden faydalanmış olunurdu. Yaz aylarında da dutun tazesini dalınan tükettiğiniz zaman doğal bir antibiyotik tüketiyorsunuz demektir.

Dutun Besin Değerleri Tablo 


100 gram dut içersindeki besin değerleri tablosudur; 
Kalori (kcal)
43
Toplam yağ
0,4 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
10 mg  
Potasyum
194 mg
Karbonhidrat
10 g      
Diyet Lifi
1,7 g     
Şeker
8 g         
Protein
1,4 g     
A Vitamini
25 IU    
C Vitamini
36,4 mg
Kalsiyum
39 mg  
Demir  
1,9 mg
B6 Vitamini      
0,1 mg
Magnezyum     
18 mg

Dutun Faydaları Nelerdir

Ana vatanı çin olan dut ağacının, yaprağı ipek böceğinin çok sevdiği yiyeceklerdendir. Dutun faydaları saymakla bitmiyor. İşte bu meyvenin mucizevi denilebilecek etkileri.

  • Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır.
  • Ateş düşürür. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
  • Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır.
  • Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.

Beyaz dutun içerdiği bazı önemli etkin maddeler;


  • thiamin quercetin
  • valerik asit potasyum
  • rutin pelar gonidin
  • riboflavin petunidin
  • morusink vanon
  • isoquercetin sanggenon
  • niacin p-cresol


Kapanmayan Yaralar için Dut 



Anadolu’da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı’dan beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır. Şeker hastalarının derilerinde kapanmakta geciken yaralara karşı taze dut yaprağından hazırlanmış ve ılık olarak uygulanacak dut yaprağı çayının pansumanı iyi bir destekleyicidir.Eğer kanda iltihap bulunmuşsa yan sütundaki beyaz dut kurusu kürü, mükemmel bir destekleyicidir. Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır.


Önemli Bilgi :

Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder