26 Aralık 2014 Cuma

ÇAKŞIR OTUNUN FAYDALARI


Çakşır otu hakkında hazırladığımız makalemizde sizlere çakşır otu hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, çakşır otu yararlarından ve kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 




Çakşır Otu ( Ferula Comminus)


Ülkemizde Doğu Anadolu, orta Anadolu, Güney ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz de çokça yetişmektedir. Ortalama yükseklikleri 2 metreyi bulan sarı renkli çiçekleri olan otsu bir şifalı bitkidir. Anadolu'da 17 türÜ bulunur Bunlardan F. commurıis türüne Çakşır otu dendiği gibi Aş otu, Şeytan teresi de denir ve 1-3 metre boylarındadır. Nisan-haziran aylarında sarı çiçekler açar. Dipte ipliksi yapraklar bulunur.F. orientalis, F. rigidula türleriyle birlikte yaprakları suda haşlanıp acı suyu süzüldükten sonra sebze olarak, bazen de içine yumurta kırılarak yenir.F. tinginata türü Mersin yöresinde yetişir, 2 metre boylarındadır. Etli ve parçalı yaprakları diptedir. Sarı renkli şemsiyemsi çiçekler dal uçlarında açar.F. meifolia türü Güney Anadolu'da bulunur ve cinsel gücü artırıcı etkisiyle bilinir.Orta ve Doğu Anadolu dağlarında yetişen F. rigidula türü, 70-120 cm boylarında, çok parçalı yapraklı, sarı çiçekli, çok yıllık, otsu bir bitkidir.Çakşır Otu (Ferula communis): 2 metreye kadar uzayabilen, sarı renkte çiçekler açan otsu bir bitkidir. İçerisinde tanen, reçine, nişasta, alkaloit, saponin ve uçucu yağ bulunur.

Çakşır Otunun Yararları 

  • Çakşır otu cinsel isteği ve gücü arttıran önemli bir afrodizyaktır.
  • Sperm sayısını ve sperm hareketlerini de arttırıcıdır Çakşır otu.
  • Çakşır otu kasların güçlenmesine defayda sağlar ve kaslardaki ağrıları geçirir.
  • Sinir sistemine de faydası olan Çakşır otunun sinirleri yatıştırma, sakinlik verme özelliği de bulunmaktadır.
  • Çakşır otu Astım, bronşit gibi ciğer problemleri içinde faydalıdır.
  • Çakşır otu dolaşım sistemindeki problemlere de iyi gelir.


Çakşır otunun Zararları


Çakşır otunun erkek ve dişi olmak üzere iki çeşidi vardır. Doğru olanın kullanımı önemlidir. Yanlış kullanım depresyona yol açabilir. Miktarı, zamanı, ne sürede ve nasıl kullanılacağı önerilerine dikkat edilmesi gerekir.

Çakşır Otunun Kullanımı

Çakşır macunun hazırlanışı; Çakşır kökünün tozu, günde 1 defa bal ile karıştırılıp yenilmelidir. Bir seferden çok kullanılmamalıdır ve kahvaltılardan yada hafif yemeklerden sonra alınması gerekir. Her gün düzenli olarak bir ay boyunca kullanılmalıdır. Kadınlar Çakşır otunun dişi olanını, Erkekler ise Çakşırın erkeğini kullanmalıdır. Çakşır kökünün saf, temiz olması gerekmektedir, içerisinde herhangi farklı bir karışım olmamalı. Önerilenin üzerinde kullanılmamalıdır.

Çakşır otu çayı hazırlanışı; 1bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar Çakşır otunun köküyle birlikte konularak hazırlanan çayı düzenli kullandığınız sürece fayda sağlar.


'' Ferula Comminus '' Çakşır Otunun sağlık açısından yararları üzerine hazırladığımız makalemiz burada sona ermektedir, makalemiz umarız ki aradığınız niteliğe uygun nitelikte bir makale olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder