31 Aralık 2014 Çarşamba

Tiroid Hastaligi Belirtileri


Siz değerli okurlar için tiroid hastalığı hakkında bir yazı hazırladım. Tiroid hastalığı nedir , belirtileri nelerdir , tedavisi nasıl gerçekleştirilir gibi sorularla makalemi destekledim. Tiroid hastalığı günümüzde çokça duyduğumuz yaygın bir rahatsızlıktır.Bu hastalığı etraflıca inceledim.İyi okumalar dilerim. 

Tiroid Hastalığı 

Sağda solda duymuşuzdur tiroid bezlerini aldırmış birilerini, önemsemeksizin duyar kulak kabartmaya dahi ihtiyaç duymayız, bir çoğumuz bilmeyiz fakat vücutta yaşamsal bir işlevi üstlenen tiroid bezinin işlevleri kalıtım, radyasyon, iyot eksikliği, yaşlanma gibi faktörlere bağlı olarak bozulabiliyor.Gırtlağın ön tarafında bulunan tiroid bezi salgıladığı hormonlarla, vücuttaki tüm organların işleyişini ve metabolizmasını etkiliyor. Ancak kalıtım, mikroplar, yaşlanma, ısı değişiklikleri, iyot eksikliği ya da fazlalığı, radyasyon, kullanılan ilaçlar ve kanser gibi faktörler tiroid bezinin çalışmasını bozuyor. Tiroid beziyle ilgili sorunlar Türkiye için ciddi bir sorun. Farklı illerde okul çağında yapılan taramaların sonucuna göre tiroid hastalığının görülme sıklığı yüzde 5 ile yüzde 56 arasında değişiyor. Tüm endokrin hastalıklar gibi tiroid hastalıkları da kadın hastalarda daha sık görülüyor. Yaşa bağlı olarak da tiroid hastalığının sıklığı artıyor..


Tiroid ve Saç Dökülmesi 




Vücuttaki kılların veya saç kıllarının ve hatta kaşların gelişimi için tiroit hormonlarının kanda yeterli miktarda olması gerekir. Tiroit bezi yetmezliğinde tiroi hormonları kanda azaldığından saçlarda dökülme başlar ve hatta kaşların dış kısımlarında da dökülme olur. Tiroit hormon azlığında vücudun bütün metabolizması yaşladığından, bağırsaklardan emilen vitamin ve minerallerin emilmesindeki bozukluk da saçların dökülmesine katkıda bulunur. Bu kişiler tedavi amacıyla tiroi hormon ilaçları kullanmaya başladıktan sonra, saç dökülmesi azalır, durur ve saçla yeniden çıkmaya başlar.


Bunun yanında vitamin desteği yapılmalı ve eksik mineraller varsa (demir, çinko gibi) alınmalıdır. Ayrıca omega 6 yağ asitleri desteği de fay dalı olabilir. Tüm bu tedaviler için endokrinoloji uzmanına başvurunuz ve onun kontrolünde ilaç alınız. Hormonlar normale gelse bile saçların tam olarak düzelmesi uzun zaman alır. Bu nedenle acele etmeyiniz. Hormonlar normale geldiği halde saç dökülmesi devam ediyorsa, başka hormon bozuklarının araştırılması gerekil Özellikle kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesi, kandaki erkeklik hormonunun (testosteron) artmasından kaynaklanabilir. Bu kişilerde yumurtalıkların ve böbreküstü bezi hormonlarının incelenmesi gerekebilir.


Alopesi areata denen saçın bir kısmındaki dökülme (halk arasındaki adıyla saç kıran) bazı Hashimoto hastalarında görülebilir. Saçkıranı olan hastalarda tiroit hormonlarına ve anti-TPO antikoruna bakılması faydalıdır. Eğer hormon düşüklüğü ve ya antikor yüksekliği varsa endokrinoloji uzmanına başvurunuz.

Tiroit bezi fazla çalışan yani kanında tiroit hormonları yüksek olan hastalarda saçlarda incelme ve dökülme olabilir. Bu hastalık ilaçlarla tedavi edilince saç dökülmesi azalır ve kaybolur.

Tiroid Tedavisi 


Tiroit hormon ilacı kullanan bazı hastalarda saç dökülmesinin arttığı şikayeti ile çok sık karşılaşırız. Bu ilaçlar aslında saç dökülmesini artırmaz. Ancak ilacın dozu fazlaysa bazen saç dökülmesinde artış olabilmektedir. Böyle bir durum varsa en­dokrinoloji uzmanına başvurunuz. Bu doktorunuz sizden hormon ölçümü ve bu ara­da demir eksikliği, çinko eksikliği ve kansızlık yönünden tetkikler isteyecektir. Özellikle kadınlarda demir eksikliğine bağlı kansızlık ve saç dökülmesi çok sık ol­duğundan, öncelikle demir eksikliği yönünden araştırma yapmak gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder