27 Aralık 2014 Cumartesi

Akut Böbrek Yetmezliğine Neden Olan Unsurlar


Sizler için akut böbrek yetmezliğinin nedenleri hakkında bir yazı hazırladık. Yazımızın yararlı olması dileğiyle iyi okumalar dileriz. 

Akut Böbrek Yetmezliği


Günümüz tıp biliminin bu günkü güncel halinden önce yani tıptaki gelişmelerden önce akut böbrek yetmezliği üremik zehirlenme olarak nitelendiriliyordu. Üremi kanın üre ile kirlenmesini ifade eder. 1847 yılından başlamak üzere bu terim idrar çıkışındaki azalma için kullanıldı. Bu durum şimdilerde olügri olarak bilinir, şimdi kısaca yazımızda öz haliyle bu rahatsızlığın nedensellikleri üzerine değinelim.

Akut  Böbrek Yetmezliğinin Bazı Nedenleri 




Akut böbrek yetmezliği tek nedene bağlı değildir. Akut böbrek yetmezliği ; 
  • tromboz, emboli ve disseksiyon gibi büyük arter hastalıkları,
  • vaskülit, malign hipertansiyon, hemolitik üremik sendrom, trombositopenik trombotik purpura, yaygın damar içi pıhtılaşma ve skleroderma gibi daha küçük renal arterleri ilgilendiren hastalıklar akut böbrek yetmezliği tablosuna neden olabilirler.
  • Böbrek kistleri, diyabetik nefropati, kronik glomerülonefrit, hipertansiyon, nefroskleroz, ürolojik taş Akdeniz ateşi hastalığı, idrar yolları enfeksiyonları, böbrek iltihabı (pyelonefrit), böbrek taşlarıve nedeni belli olmayan akut böbrek yetmezlikleri görülebilir.

Akut böbrek yetmezliğine uzun süre susuz kalmak,  ishal olma ve kusma, fazla kan kaybından , uzun süre göçük altında kalmak, vücudunun büyük kısmı yanan kişilerde sıvı kaybına bağlı gelişen böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kan basıncında uzun süren düşüklük, çocukluk döneminde sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları, idrar yollarında meydana gelen tıkanıklıklar, prostat büyümesi nedeni ile uzun süre idrar yapamama gibi birçok neden akut böbrek yetmezliğine neden olabilir.  

Akut Böbrek Yetmezliği Tedavisi 

Akut böbrek yetmezliği tedavisinde hastanın sıvı ve elektrolit dengesini korumak, beslenmesini sağlıklı yaptırmak ve diyaliz işlemlerini halletmektir. Tedavi nedene göre belirlenmektedir.  Akut böbrek yetmezliği tedavisi yapıldıktan sonra birkaç hafta ya da birkaç ay içerisinde düzelebilir veya kronik böbrek yetmezliğine dönüşebilir.Akut böbrek yetmezliği sıvı ve kan kaybından dolayı gerçekleşmiş ise serum yolu ile sıvı ve kan verilir. Bacaklarda şişlik (ödem) var ise sıvı verilmesinin dengede tutulması gerekir ve idrar söktürücü ilaçlar kullanılır. Kandaki kalsiyum ve potasyum dengesinin sağlanmaktadır. Eğer böbrekler fazla potasyumu kandan atamaz ise potasyum yüksekliği kalbin durmasına sebep olabilir. Kandaki atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için hastaya geçici diyaliz tedavisi uygulanır.

Hastanın düşük potasyumlu besinler yemesi ve tuz tüketiminin en aza indirilmesi, bol su içilmesi ve hasta kendini toparladıktan sonra yeterli sürede yürüyüş ve hafif egzersizler yapması önerilir.  




Akut böbrek yetmezliğinin belirgin nedenleri üzerine olan yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.Konumuzla alakalı olarak '' Akut Böbrek Yetmezliği Tedavi Yöntemleri'' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder