30 Aralık 2014 Salı

Panik Atak


Panik atak belirtileri adı altında daha önceden sizi bilgilendirmiştir bu yazımızda ise panik atak rahatsızlığını biraz daha açarak panik atağın ne zaman başladığına ve ne kadar sürdüğüne dair bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 


Panik Atak Nedir




Panik bozukluğunun genel nüfustaki yaygınlığı %3 -4'tür. Toplam nüfusun 1/3'ü, yaşamlarının bir döneminde panik atak geçirmektedir. Genel nüfustaki her 100 kişiden 2 ya da 6'sında panik bozukluğu bulunmaktadır. Panik atak, aniden ortaya çıkan ve genellikle on dakika içinde doruk noktasına ulaşan, ayrı bir yoğun korku ya da rahatsızlık duyma dönemidir. Panik atağın varlığından söz edebilmek için aşağıdaki 13 belirtiden en az dördünün (ya da daha fazlasının) bulunması gerekir. 



Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama ya da kalp hızında artma olması, terleme titrerme ya da sarsılma, nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma duyumları, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma, gerçek dışılık duyguların ya da benliğinden ayrılmış olma, kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu, ölüm korkusu, uyuşma ya da karıncalanma duyumları, üşüme, ürperme ya da ateş basmaları. 

Panik Atak Ne Zaman Başlar


Panik bozukluğundan yakınan çoğu kişide ilk panik atağı genellikle son ergenlik veya erken erişkinlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Panik atakları çocukluk döneminde ya da 45 yaşından sonra da gelişebilir. Ancak bu oldukça seyrek görülen bir durumdur. Özellikle panik atağın ilk kez 45 yaşından sonra ortaya çıktığı kişilerde, bedensel hastalıkların (örneğin, kan şekeri düzeyinin çok düşük olması, tiroid hormonlarının aşırı miktarda salgılanması gibi..) mutlaka ayırt edilmesi gerekmektedir. 


Panik Atak Ne Kadar Sürer


Panik atakta belirtiler, ortaya çıktıktan saniyeler sonra ya da birkaç dakika içerisinde doruğa ulaşır. Atak genellikle 5-10 dakika ile 20-30 dakika arası sürer. Bir saat ya da birkaç saat süren ataklar son derece nadirdir. 

Panik Atak Belirtileri




Çarpıntı ve göğüs ağrısı, panik atak sırasında en sık yaşanan yakınmalardır. Psikiyatri dışındaki diğer tıp disiplinlerine çarpıntı yakınması ile başvuran bireylerin yaklaşık 1/3'ünde panik atak bulunmaktadır. Çarpıntı yakınması olan bireylerin değerlendirilmesinde çoğu kez Holter izlem uygulanmaktadır. 

Çarpıntı yakınması nedeni ile Holter izlem uygulanan bireylerin %19'unda panik bozukluğu bulunmaktadır. Göğüs ağrısından yakınan kişilerde, panik bozukluğu bulunma olasılığı, dört kat daha fazladır. Kardiyoloji kliniklerine göğüs ağrısı yakınması ile başvuran bireylere çoğu kez kroner anijografi de dahil olmak üzere ayrıntılı laboratuvar testleri de uygulanır. 




Bilgi : İlk panik atak genellikle son ergenlik ve erken erişkinlik döneminde oraya çıkmaktadır. Panik Atak Tedavisi En iyi çare; hızlı solunum kontrolü, izometrik gevşeme ve doğru düşünme tekniklerini kullanarak panik düzeyini kontrol altına almak ve sonra bunaltınız azalıncaya kadar dayanabileceğinize inandığınız bir durum/olay içinde kalmaktır.

Konumuzla alakalı olarak '' Panik Atak Belirtileri '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder