31 Aralık 2014 Çarşamba

Akrep Sokması

Akrep zehirli olan böceklerden biridir ve sizi sokması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Bizler sizlere ön bilgi olarak akrep sokması hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 



Akrep Sokması Nedir 


Güney Amerika'da Hindistan'da çok zehirli akrepler vardır. Bunların soktuğu bir kimse, solunum felcine uğrayıp ölebilir. Türkiye'de akrepten ölüm çok seyrek görülür. Güneydoğu Anadolu'da oldukça zehirli akrepler vardır, bazen ölümle biten vakalar olursa da bu gibi haller ancak ağır kalp, böbrek, karaciğer hastalarında görülür.




Akrep Sokması Belirtileri


Sokma yerinde şişlik, şiddetli ağrı olur. Ayrıca, göz yaşarması, aksırık, tükürüğün artması, ishal görülebilir. Ağır zehirlenmelerde kaslarda önce bir gerilmeler sonra felçler olabilir. Akrebin soktuğu bölgede küçük bir iğne izi görülür. Bu bölgede 1 - 2 saat sonra şiddetli ağrı, yanma, sıcaklık artışı olur. Ayrıca kızarıklık, morluk ve şişme görülür. Susuzluk, ağızdan salya akması, baş dönmesi, baş ağrısı, yutma güçlüğü, kusma, titreme, terleme, sayıklama, kramplar gibi belirtiler ağırlaşmakta olan hastada görülen zehirlenme belirtileridir. 

Akrep Sokması Tedavisi



Akrep zehirlenmesinin tedavisi: akrep sokmasında yapılacak ilk şey akrebin soktuğu bölgenin biraz üstünden organı bağlamaktır. Elbette bu kol ve bacaklar için geçerlidir. Sokulan yerin üstü çok sıkı bağlanmamalıdır. Sokulan bölgenin bağlanması zehrin vücuda yayılmasını yavaşlatır. Daha sonra buzla, dokuyu dondurmayacak şekilde soğutulmasıdır. Sonra sokulan yeri çizerek emmek faydalıdır.
Akrep zehri ağızdan, sindirim yoluna kana karışmadığından, bu işi yapanın dudaklarında, ağzında herhangi bir yara, sıyrık yoksa, emen için tehlikeli olmaz. Sokma yerine permanganat ya da amonyak sürülür. Ağrıya karşı kalsiyum, çok şiddetli hallerde morfin iğnesi yapılabilir. Akrep zehiri için özel serumlar hazırlanmıştır. Bu serum ilk dakikalar yara yerine daha sonraları adaleye yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder