26 Aralık 2014 Cuma

Kolon Kanseri Belirtileri

Kolon kanseri belirtileri hakkında hazırladığımız yazımızda sizlere kolon kanseri hakkında bilgiler verdikten sonra risk gruplarından da bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 



Kolon Kanseri




Sindirim sisteminde ince bağırsaklardan sonra gelen yaklaşık 1,5 - 2 metre uzunluğundaki kısım kolon yani kalın barsaktır; bunun son 15 cm.'lik bölümüne rektum adı verilir. Kalın bağırsak ya da kolon ve rektum kanserleri, özellikle gelişmiş batı ülkelerinin önemli bir sağlık sorunudur; A.B.D., Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya v.b. ülkelerde toplumda görülme sıklığı yüz binde 40-60 arasında değişmektedir. A.B.D.'de yılda yaklaşık olarak 150,000, Avrupa'da 170,000 tüm dünyada ise yaklaşık olarak yılda bir milyon yeni vaka görülmektedir. Yaşam süresi boyunca toplumda her 50 kişiden birinde kolorektal kanser oluşmaktadır. A.B.D.'de tüm yeni kanser vakaları içinde görülme sıklığı erkekte ve kadında % 11 oranı ile üçüncü sırayı almaktadır. 


Kolon Kanserinde Risk Grupları

Kalın bağırsak kanserlerinin oluşumunda bilinen belli başlı risk faktörleri şunlardır: 


  • 50 yaş ve üstünde olmak, 
  • Ailede kalın bağırsak kanseri bulunması, 
  • Kişinin daha önce kalın bağırsak, meme, yumurtalık veya rahim kanseri geçirmiş olması, 
  • Kolonda poliplerin varlığı, 
  • Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik iltihabi bir barsak hastalığının bulunması, 


Çevresel faktörler: 

  • Hayvansal yağ ve kırmızı etin (özellikle sığır, domuz ve kuzu eti) sık tüketimi, 
  • lif (fiber)'den fakir gıdalarla beslenme, 
  • obezite, 
  • aşırı kalori alımı ve düşük fiziksel aktivite, 
  • aşırı sigara ve alkol tüketimi. 


Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir

En önemli belirti dışkılama alışkanlığında değişme gözlenmesidir; bu, ishal ya da kabızlık şeklinde olabilir. Dışkıda kanama bulunması, Dışkının kalem gibi incelmesi, Sık tuvalete gitme ihtiyacı, fakat yetersiz dışkılama, Aralıklı, bazan kolik tarzında karın ağrısı, gaz sancıları, Nedeni bilinmeyen kilo kayıpları, Kansızlık, kendini aşırı yorgun hissetme, bulantı ve kusma. 

Kolon Kanseri Tanısı Nasıl Konur

Öncelikle hastanın doktora başvurması ve çok iyi bir fizik muayene yapılması gereklidir. Daha sonra sırasıyla aşağıdaki testler yapılır; Dışkıda gizli kan incelenmesi. Son derece basit bir testtir, hastanın özel kartlar üzerine alacağı küçük miktarda dışkı örnekleri laboratuarda incelenir. Radyolojik tetkikler (çift kontrastlı kolon grafisi, bilgisayarlı tomografi v.b.) 



Laboratuar tetkikleri (tam kan sayımı, biyokimyasal tetkikler). Bunların arasında CEA (karsinoembriyonik antijen) tetkiki kalın bağırsak kanserlerinde kanda yükselebilen ve tanıya yardımcı olan testlerden birisidir. Kesin tanı için endoskopik tetkikler (rektoskopi, sigmoidoskopi, kolonoskopi) ve biyopsi (görülen lezyondan parça alınması ve patolog tarafından incelenmesi).


Konumuzla alakalı olarak '' Kolon Kanseri Tedavisi ve Zencefil Kanseri Önler mi'' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder