31 Aralık 2014 Çarşamba

Kemoterapi Sonrası Yutma Güçlüğü


Kanser hastalarına karşı uygulanana tedavi yöntemlerinden en yaygın olan kemoterapidir. Kanser ağır bir rahatsızlıktır ve doğal olarak tedavisinin yan etkileri de son derece ağırdır. Kemoterapi sonrası yutma güçlüğü de bu yan etkilerden bir tanesidir. Bizde sizlere kemoterapi sonrası yutma güçlüğü ile bir nebze olsun nasıl başa çıkacağınızı aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Kemoterapi Sonrası Yutma Güçlüğü



Ağız içi ve yemek borusu bölgelerdeki hücrelerin yenilenememesi, vücudun mikroplara karşı daha duyarlı olması, yetersiz sıvı alımı, ağız bakımının iyi olmaması gibi nedenlerden ötürü kemoterapi alırken ağız içinde, boğazda, yemek borusunda kuruma, kızarma ve yaralar oluşabilir. Bu durum hem beslenmenizi engelleyeceğinden hem de mikrop kapmanız için elverişli ortam yaratacağından, oluşmasını engellemek için gerekli önlemleri almak gerekir.




Kemoterapi Sonrası Ağız Bakımı 




  • Kemoterapiye başlamadan önce dişlerinizde olabilecek muhtemel çürük ve iltihaplar için mümkünse diş dokturuna görününüz. Kemoterapi başladıktan sonra kanama sorunları olabileceğinden diş bakımını yaptırmanız güç olabilir. Kemoterapi sırasında diş probleminiz oluşursa doktorunuzdan ne zaman tedavi olabileceğiniz konusunda bilgi isteyiniz.
  • Dişlerinizi her yemekten sonra ve yatmadan önce yumuşak naylon kıllı (bebek fırçası) diş fırçası ve çocuk diş macunu ile fırçalayınız. Her fırçalamadan önce fırçanızı sıcak suyla yıkayınız. 
  • Trombosit sayınız yeterli ise yatmadan önce diş aralarınızı diş ipliği ile tahriş etmeden temizleyiniz.  
  • Yemeklerden sonra ve yatmadan önce bir bardak suya 1 çay kaşığı karb.onat koyarak hazırladığınız suyla ağzınızı bolca çalkalayınız. Bu ağızdaki asiti azaltır, kuruluğu ve yaraları engellemeye yardımcı olur. Alkol ve gliserinli ticari gargaraları kullanmayınız. 
  • Dudaklarınızı vazelin veya kremle nemli tutarak kuruma ve çatla- maları engelleyiniz. 
  • Sigara, alkol, çok sıcak, çok soğuk, baharatlıı acı, sert yiyeceklerden kaçınınız. 
  • Protez kullanıyorsanız, ağzınıza iyi uymasına dikkat edin. Her yemekten sonra protezinizi çıkararak ağzınızı çalkalayınız. 
  • Protezlerinizi geceleri her gün suyunu değiştirdiğiniz ağzı kapalı bir kapta saklayınız. 
  • Bol sıvı alınız. 
Tüm bu önlemlere rağmen yutkunma güçlüğü, ağız yaraları, ağızda pamukçuk oluşursa doktorunuzun önerisine göre ilaç ve ek tedbirler almanız gerekecektir. 


Kemoterapi Sonrası Ek Önlemler 



Ağrı varsa doktorunuzun önerisine göre ağrınızı azaltacak solusyonlar kullanınız. 
Sütlaç, evde yapılmış dondurma, muz, bebek mamaları, yumuşak kıvamda yumurta, yumuşak peynir, puddingler, püre, makarna, haşlanmış patates gibi yumuşak yiyecekler yiyiniz. 
Ağzınız çok kuruyorsa, suni tükrük solusyonları kullanınız. 
Çok bol miktarda sıvı gıda alınız. Domates suyu, portakal, limon, greyfurt gibi ekşi mevye suları, çiğ sebzeler, tost, kraker gibi kuru, sert gıdalar ve acılı, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden kaçınınız. 
Kuru yiyecekleri su ve yağla yumuşatabilirsiniz. 
Tam sıvı gıdaları yutmak güç oluyorsa, daha yoğun; örneğin blenderden geçirilmiş gıdalar alınız. 
Eğer doktorunuzca sakıncası yoksa, almanız gereken tablet ve kapsülleri kırarak, yiyeceklere katarak yutunuz. 
Yerken ve içerken oturur vaziyette olunuz. 
Yutamıyacağınız şeyleri yemek için kendinizi zorlamayınız. 
C ve B vitaminleri alınız (kemoterapi günü kullanılmaz) 
Şikayetleriniz hafifse ağız bakımınıza yukarıda belirtilen aralıklarla devam edin. 
Şikayetleriniz fazla, beslenemiyecek durumda iseniz ve ateşiniz yüksekse;ağzınızı karbonatla 2 saatte bir çalkalayınız, ağız bakımı için doktorunuzun önereceği solusyonları kullanınız. 
Diş fırçası kullanmayınız, steril gazlı bezi parmaklarınıza dolayarak macunla dişlerinizi hırpalamadan ovunuz. 14. Protez kullanıyorsanız iyileşinceye kadar kullanmayınız.



Kemoterapi sonrası yaşanacak gelişmeler ve sıkıntılar için daha fazla bilgi almak adın aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okudğunuz için teşekkür eder sağlık konularında her zaman doktorlara danışmak gerektiğini unutmamanız dileğiyle sağlıklı günler dileriz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder