Kıl Dönmesi
Kıl dönmesi kılın deri içine doğru büyümesi halidir. Kıl folikülünün enfeksiyonu (folikülit) ile beraber görülebilir. Traş olmaktan kaynaklanan kronik deri iltihabında (Pseudofolliculitis barbae) da görülebilir. Derinin traş edildiği bölgelerde (sakal, kasık, makat) sık görülmekle beraber hemen her yerde olabilir. Genelde kuyruk sokumunda meydana gelen, ve içi kıl dolu, acı verici enfeksiyonlar (pilonidal kist) da halk arasında "kıl dönmesi" olarak bilinse de bu enfeksiyonların içinde kıl kökleri bulunmadığı için nedeni kılların deri içine doğru büyümesi değildir.
Ameliyat ile Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
2 şekilde ameliyat ile kıl dönmesi yöntemi vardır. Bunlar;
1. Açık Bırakma Yöntemi
Kıl dönmesi olan kısım geniş bir şekilde ameliyatla temizlenir. Cilt uçları yaklaştırarak birbirine dikilmez. Cilt uçları direk bulundukları yara ağzı zeminine dikilir. Bu nedenle yöntem bu ismi almıştır. Uzun süre pansuman gerektirir. Çok tercih edilen bir yöntem değildir.
2. Kapalı Bırakma Yöntem
Kıl dönmesi olan kısmın temizlenmesi aşamasında cilt yana kaydırılarak temizleme işlemi yapılır. İşlem bittikten sonra cilt kapatılır. Birkaç günden sonra pansuman gerektirmez. Flap yöntemi Bu yöntemde kıl dönmesi bölgesi temizlendikten sonra cildin kılsız olan bir kısmından doku alınarak boşluk doldurulur.
Ameliyat ile Kıl Dönmesi Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
- Her vakaya uygulanabilir
- Nüks ( yeniden oluşma) riski düşüktür.
Ameliyat ile kıl dönmesi tedavisinin dezavantajları nelerdir?
- İş gücü kaybı fazladır (En az 10 gün)
- Açık bırakma yönteminde 3-6 ay arası pansuman gerektirir.
- Açık bırakma yönteminde geniş bir yara izi kalır.
- Zorunlu bir yatış pozisyonu vardır.
Ameliyattan korkan vatandaşlarımız alternatif olması açısından Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi yazımızda bakabilirler. Ayrıca kıl dönmesinde erken teşhis önemlidir ve ameliyatın daha rahat geçmesine yardımcı olmaktadır. Bunun için Kıl Dönmesi Belirtileri yazımız sizler için son derece yararlıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder