Kıl dönmesi tedavisi sadece ameliyat ile olan bir tedavi değildir. Özellikle İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar kıl dönmesi tedavisinde bitkisel yöntemleri bile önermektedir. Bizler sizlere ameliyat dışındaki alternatif tedaviler ile kıl dönmesi sorununu nasıl çözeceğinizi aktaracağız. İyi okumalar dileriz.
Kıl Dönmesi Nedir
Kıl dönmesi kılın deri içine doğru büyümesi halidir. Kıl folikülünün enfeksiyonu (folikülit) ile beraber görülebilir. Traş olmaktan kaynaklanan kronik deri iltihabında (Pseudofolliculitis barbae) da görülebilir. Derinin traş edildiği bölgelerde (sakal, kasık, makat) sık görülmekle beraber hemen her yerde olabilir. Genelde kuyruk sokumunda meydana gelen, ve içi kıl dolu, acı verici enfeksiyonlar (pilonidal kist) da halk arasında "kıl dönmesi" olarak bilinse de bu enfeksiyonların içinde kıl kökleri bulunmadığı için nedeni kılların deri içine doğru büyümesi değildir.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinde en sık kullanılan yöntemler:
Gümüş nitrat ile kıl dönmesi tedavisi: Küçük cerrahi aletler ile apse bölgesi temizlenerek, boşluğun gümüş nitrat solüsyonu ile yıkanması esasına dayanır. Hasta aynı gün normal hayatına dönebilmektedir. Özellikle apse çevresi kıvrımlı olan hastalarda nüksetme (yeniden oluşma) riski yüksektir. Bu oran % 70 e kadar çıkabilmektedir.
Fenol ile kıl dönmesi tedavisi: Küçük cerrahi aletler ile apse bölgesi temizlenerek, boşluğun fenol ile yıkanması esasına dayanır. Gümüş nitrat tedavisinde olduğu gibi hasta aynı normal hayatına döner. Ancak bu yöntemde de nüksetme riski % 70 ler civarına çıkabilir. Genel olarak %5 - % 40 arasında nüksettiği görülmektedir.
Ayrıca İbrahim Saraçoğlu hem bölgedeki iltihaplanmayı almak hemde kılı olduğu yerden çıkarmak adına ısırgan otu kürü önermektedir. Kürü kıl çıkana kadar ısırgan otlarını ezerek uygulamalısınız.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisinin Avantajları Nelerdir
Narkoz uygulanmaması Ağrı olmaması Pansuman gerektirmemesi İş gücü kaybına neden olmaması İşlemden 15 dk sonra normal gündelik yaşama geri dönüş Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin dezavantajları nelerdir? Sosyal Güvenlik Kurumlarınca tedavi masraflarının karşılanmaması Nüks (yeniden oluşma) riskinin yüksek olması İlerlemiş vakalarda uygulanamaması gereken bir yöntemdir.
Merak edenler için Ameliyatlı Kıl Dönmesi Tedavisi yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder