26 Aralık 2014 Cuma

Hemoroid Tedavisi

Hemoroid Tedavisi
Basur ya da mayasıl, hemoroidin halk arasında kullanılan diğer adlarıdır. Anüs içinde toplardamarlar bulunur ve çeşitli sebeplerden dolayı bu damarların içindeki basınç artar. Damarın yapısı genişlemeye müsaittir. Bu yüzden damarlar artmış basıncı dengelemek için genişlerler ve makat bölgesinden dışarı çıkarlar. 

Hemoroid Nedir

Dışarı sarkmış bu damar yumakları kırmızı-mor renktedir. Sık sık kanamaya sebep olur. Kanamanın sebebi bu damarların tahrip olması sonucu delinmesidir. Basur toplumda yaygın görülmekle birlikte çoğunlukla 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Tedavi bölümünde bahsedeceğimiz alınacak çeşitli önlemlerle hastalık kontrol altına alınabilir fakat genelde, yapılan cerrahi yöntemlerle başarılı bir sonuç elde edilir. 

Hemoroid Tedavisi


Hemoroid tedavi edilmediğinde beraberinde birçok sorunu da getiren önemli bir hastalıktır. Tedavi her hastaya ve hastalığın teşhis edildiği döneme göre değişir. Aşağıdaki tedavi metodları uygulanabilir.


İlaç tedavisi:İnfrared Koagülasyon Lastik bant bağlanması

Sklero terapi Cerrahi tedavi: Tedavi yöntemlerinden infrared koagülasyon ve bant uygulaması poliklinik şartlarında ve narkozsuz yapılabilmeleri nedeni ile hastanın günlük hayatına engel olamadıklarından özellikle tercih edilebilirler. Ancak , unutulmamalıdır ki bu yöntemlerin uygulanabilmesi hastanın durumuna ve hemoroidin derecesine göre mümkün olabilir veya olmayabilir.

Infrared koagülasyon tedavisi: teknolojinin getirdiği son yeniliklerinden biridir. Infrared koagulasyon lazer ışık grubundan, süreli bir sıcak ışık ile genişlemiş hemeroidal damarlarının pırtılaşmasının sağlanmasıdır. Infrared kontakt koagulasyon sisteminde dokudaki pıhtılaşma elektrik akımıyla değil , infrared ışıkla yapılır. Bu yöntemle , 1-2 sn de kanamalar durdurulabilir ve 1-3 san uygulamalarla birinci, ikinci bazen üçüncü derece hemoroidler büyük oranda sorun olmaktan çıkarılabilir. 


Infrared koagulasyonun avantajlarına gelince öncelikli olarak güvenilir etkiye sahip bir yöntem olarak biliniyor, gebelerde de güvenle kullanılıyor. Kalbin elektriksel iletim sistemini etkilemiyor. Basit olarak uygulanabiliyor. İşlem sırasında narkoz kullanılmıyor, hasta ağrı duymuyor, dikiş atılmıyor, oldukça kısa sürüyor. (Yaklaşık on dakika)

Hemoroidden Korunma Yolları Nelerdir



Hemoroid oldukça yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Makat bölgesinde 3 ana toplardamar ağı mevcuttur. Biri solda, ikisi sağdadır. Bunlara toplardamar yastıkları denir. Kabızlık nedeni ile bunlar genişler ve iç hemoroidleri oluşturur. Zamanla bunlar makat dışına sürüklenir ve dışkılama esnasında dışarı sarkarlar. Kanama, ağrı, akıntı gibi şikayete sebep olan hemoroid hastalığı erken evrede ise ameliyata gerek kalmadan lazer, bant ligasyon ve ilaç enjeksiyonu ile tedavi edilir. İleri evredeki hastalar için tek tedavi seçeneği ameliyattır. 


Hemoroid hastalığı sıklıkla kabızlık, şişmanlık ve gebelik gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda ortaya çıkar. Kansere dönüşmez, ancak hemoroid hastalığından korunmak için yapılan uygulamalar kabızlığı ortadan kaldırdığı için fissür ve bağırsak kanseri riskini de azaltır. 11 Kural Kişisel tuvalet temizliğine dikkat edilmeli, mümkünse tuvalet kağıdı yerine daha yumuşak olan ıslak mendil veya havlu kullanılmalı. 


Fazla kilo almaktan, sigara, alkol, acı biber ve baharatlı yiyeceklerden sakınılmalı. Düzenli olarak egzersiz yapılmalı. Lif yönünden zengin besinlerle (meyve, sebze, kepekli ekmek) dengeli beslenme önemlidir, öğün atlamamalı ve mutlaka kahvaltı yapılmalı. Bol su içilmeli (gün içinde 8 bardak). Oturarak çalışılıyorsa her saat başı en az 10 dakika ayağa kalkmalı, ayakta çalışılıyorsa 10 dakika oturulmalı. 


Günde en az bir defa ve düzenli olarak tuvalete gitmeli (örneğin kahvaltıdan 10-15 dakika sonra). Uzun süre dışkı yumuşatıcı (laksatif) kullanmaktan kaçınılmalı. Tuvalette fazla ıkınmaktan ve zorlanmaktan kaçınılmalı, gazete, dergi okuyacak kadar kalınmamalı, gün içinde tuvalet ihtiyacı geçiştirilmemeli. Sıcak yerlerden (sauna, hamam) kaçınılmalı. Dar giysiler giymekten kaçınılmalı. 


Konumuzla alakalı olarak '' Hemoroid Belirtileri '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder