26 Aralık 2014 Cuma

Hemoroid Belirtileri Nelerdir

Hemoroid Belirtileri Nelerdir
Siz değerli okurlar için hemoroid belirtileri hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi hemoroid belirtileri nelerdir , nedir , nasıl oluşur gibi sorularla destekledim.Halk arasında basur memesi veya mayasıl olarak da bilinen hemoroid, makatın çevresinde var olan damarların, bacaklarda görülen varisler gibi şişmesiyle meydana gelen bir hastalıktır.

Hemoroid Nedir


Hemoroidal damar yastıkcıkları herkeste vardır ve makat toplardamarlarının anüsün (makat) tam olarak kapanmasına yardımcı olur. Ancak bu yastıkcıklar genişler, sarkarsa şikayetlere ve sorunlara neden olur. Bu duruma "Hemoroidal" hastalık denilir. Bu durum özellikle zayıf hemoroidal doku içindeki damarlara baskı olduğu durumlarda daha da belirgin olur. Hemoroid damarlarının enflame olup şişmesi durumunda hemoroidler sorun olmaya başlar.

Hemoroid Nasıl Oluşur

Makatta büyük abdestimizi tutmamızı sağlayan 2 adet kas (sfinkter) vardır. Bunlar dış (external) ve iç (internal) kaslardır. Dış kas bizim kontrolümüzdedir. Büyük abdest yapmak istediğimizde biz dış kası açarız. İç kas buna paralel olarak kendiliğinden açılır. İç ve dış kas arasındaki bu uyum bozulduğunda, ki stres, sıkıntı, üzüntü buna sebep olur, kişi kabız olmasa da ıkınarak, zorlanarak büyük abdest yapar. Bu ıkınma ve zorlanma sonucu meydana gelen basınç artışı buradaki damarların şişmesine neden olur ve hemoroid gelişir. 
Kaşıntı, yanma, ağrı, hassasiyet, kanama başlıca şikayetlerdir. Bu durum tuvalet yapılması sırasında ıkınmalarda daha belirgin hal alır. Hemoroid oluşumunu artıran faktörler : Şişmanlık - obezite, yanlış beslenme, uzun süren kabızlık, gebelik, anal ilişki. 

Anal Fissür


Makat arka veya ön tarafında makat duvarının yani makatın son kısmının yırtılması, çatlaması, ince bir yara halini almasıdır. Bu durumda;zaman zaman oluşan kanamalar ve en önemlisi tuvalet yaparken oluşan şiddetli ağrılar, kaşıntı ve huzursuzluk şikayetlerine neden olmasıdır. Kabızlık ve ıknmalarla yapılan tuvaletler bu şikayetleri artırır. 

Hemoroid Belirtileri

Hemoroidal hastalık genellikle aşırı rahatsızlıklara neden olan fakat hayatı tehdit edici olmayan bir hastalıktır. Bulgular bir kaç gün içinde yok olur ancak daha kötüleşerek tekrar eder.

Aşağıda belirilen bulgular varsa Hemoroid olabilir:

  • Tuvalet yapmanız esnasında kanama 
  • Makatı kurularken tuvalet kağıdına kan bulaşması 
  • Yetersiz ve ağrılı bağırsak hareketleri 
  • Makat içinde veya yakınında ağrılı şişlik 
  • Oturma esnasında ağrı 

Hemoroid Kimlerde Görülür

Hemoroid genç erişkin yaşlarda görülmeye başlar. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Doğumlar ve hareketsiz bir hayat nedeniyle bayanlarda erkeklere nazaran daha sıktır. Halkın yüzde 30unda görülen hemoroidin 40 yaş üzerinde görülme oranı daha da artmaktadır.


Konumuzla alakalı olarak '' Hemoroid Tedavisi '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder