26 Aralık 2014 Cuma

Hepatit '' B '' Nasıl Tedavi Edilir

Hepatit '' B '' Nasıl Tedavi Edilir

Sizler için hepatit B nasıl tedavi edilir hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi hepatit b nedir , nasıl tedavi edilir , nasıl korunabiliriz gibi sorularla destekledim. Aklımızdan çıkartmamalıyız ki hepatit b hastalığı kolaylıkla yakalanabileceğiniz dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kendimizi korumalıyız , tedavi etmeliyiz. İyi okumalar.

Hepatit B Nedir

Hepatit B hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Kişi HBV ile enfekte olduktan sonra akut HBV enfeksiyonu meydana gelir. Akut HBV enfeksiyonu altı aydan daha uzun sürerse enfeksiyon kronikleşmiş olur. Kronik enfeksiyon genellikle ömür boyu devam eder. Hepatit B den korunmanın en iyi yolu aşılanmaktır. 


Hepatit B Nasıl Tedavi Edilir



Öncelikle hepatit B hastalığının ileri dönemde kronikleşebileceği ve karaciğeri olumsuz etkileyebileceği göz önüne alınmalı ve mutlak suretle hekim tavsiyelerine uyulmalıdır. Hekimin önereceği tarihlerde periyodik muayeneler hiçbir şekilde aksatılmamalıdır. Hepatit B tedavisinde Lamivudin ve interferon tedavisi uygulanır. Bunların hangisinin kullanılacağı ya her ikisinin birden kullanılacağı konusu klinik tablonun seyrine göre hekim tarafında belirlenir. Bu ilaçların genel özellikleri mikrobun çoğalmasını engellemeye dayalıdır. Mikrop ne kadar çoğalırsa karaciğer o kadar hasar alır. Bu nedenle ana amaç mikrobun üremesinin önüne geçmektir.


İnterferon tedavisinde hepatit B belirtilerine benzer yan etkiler görülebilmektedir. Ayrıca siroz gelişmiş hastalarda kullanımı tavsiye edilmemektedir. Lamivudin bu bakımdan bir adım önde gibidir. Zira yan etkileri interferon kadar net ortaya çıkmamaktadır. Ayrıca siroz hastalarında kullanılabilmesi yine lamivudinin bir avantajıdır. Tabi tedavinin herhangi bir nedenle başarısız olması durumunda karaciğer hasarı ilerlemektedir. Bu hasar siroz, karaciğer yetmezliği gibi ölümcül hastalıkların başlangıcıdır. İlerlemiş karaciğer hastalıklarında tedavi karaciğer naklidir. 

Hepatit B den Nasıl Korunulur?


Aile bireylerinden birine Hepatit B tanısı konulduğunda diğer aile üyeleri hemen test yaptırmalı ve henüz aktif dönemde değiller ise mutlaka aşılanmalıdır. Test sonucuna göre doktorunuz aşı olmanız veya olmamanız konusunda sizi yönlendirecektir. Hasta ile ortak malzeme kullanılmamalıdır. Tırnak makası, jilet, bardak, kaşık, diş fırçası gibi malzemeler hastadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. 


Anne taşıyıcı ise bebek doğar doğmaz aşılanmalıdır. Sosyal hayatta ise kondomsuz cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Dövme-piercing gibi uygulamalar doğru steril edilmediğinde Hepatit B bulaşmasına neden olurlar. Bu tür uygulamalarda kaçınmak en doğru çözüm olmakla birlikte, eğer yaptırılmasına karar verilmişse steriliteden emin olunmalıdır. 


Hepatit B nasıl tedavi edilir yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.Konumuzla alakalı olarak '' Hepatit B Belirtileri '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder