26 Aralık 2014 Cuma

Reflü Belirtileri


Reflü Belirtileri
Siz değerli okurlar için reflü belirtileri hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi reflü nedir, reflü belirtileri nelerdir , tanısı nasıl konur , nasıl tedavi edilir gibi sorularla makalemi destekledim. Reflü ilk başta midemizdekilerin yemek borusuna çıkması olarak kabaca tariflenir. İyi okumalar.

Reflü Nedir

Kelime anlamı olarak reflü geriye kaçış anlamına denk gelmektedir. Tükettiğimiz gıdaların midemizden yemek borusuna doğru geri gelmesi noktasında “Gasrtoözofageal Reflü” olarak adlandırılır. En büyük faktör mide ile yemek borusu arasındaki kapağın (sfinkter) görevini tam olarak yapamamasıdır. Bu veya başka bir nedene bağlı olarak mideden yemek borusuna geri kaçan gıdalar midede iken mide asidine bulaşmış olduklarından yemek borusunda bir yanma hissi yaşanır. Uzun süre tedavi edilmeyen reflü de yemek borusu zarar görür. 

Reflü Belirtileri Nelerdir



Hasta çoğu zaman mide içindeki gıdaların yemek borusuna doğru çıktığını hisseder. Bununla birlikte midede ve yemek borusunun alt kısmında yanma meydana gelir. Bu yanma göğüs bölgesine yayılabilir. Acımsı bir su ağza gelebilir. Midede şişlik hissedilir. Boğazda yabancı bir madde varmış gibi hissedilir ve onu temizlemek için öksürük hissi uyanabilir.

Reflü Tanısı Nasıl Konur


Reflü tanısı en çok endoskopik inceleme neticesinde konulur. Endoskopik inceleme neticesinde yemek borusunun tahriş durumu, kapak (sfinkter) durumuda izlenir. Bir diğer yöntem ise halk arasında ilaçlı mide filmi şeklinde tanımlanan Baryumlu Üst Sinirim Sistemi Radyolojisidir. Manometri ile yemek borusunun yemeği itme gücü ölçülür. PhMetri ile 24 saat boyunca yemek borusuna gelena sit miktarı ölçülür. Sizin yakınmalarınıza neden olan belirtiler ve yukarıda anlatılan tanı yöntemlerinin sonuçlarını hekiminiz birlikte değerlendirecek ve tanı koyacaktır.


Konumuzla alakalı olarak '' Reflü Tedavisi '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder