Apandisit Nedir
Apandisit esasen Apendiks adı verilen organın iltihaplanması olayıdır. Apendiks karnın sağ alt bölümünde bulunur. Kalın bağırsağın bir uzantısıdır. 8-10 cm uzunluğa sahiptir. Kanal şeklinde içi boş bir yapıdır. İçinde bağırsakta da yaşayan mikroorganizmaları barındırır. Genellikle dışkı nedeniyle tıkanır ve bu mikroorganizmalar hastalık yapıcı bir nitelik kazanır. Apendiks iltihaplanır. Bunun yanında daha düşük ihtimallerle bağırsak kurdu, tümör ve safra taşı da tıkanmaya ve dolayısıyla Apandisit e neden olabilir.
Apandisit Belirtileri Nelerdir
Apandisit akut ve kronik apandisit olarak ikiye ayrılır. Akut apandisitin en belirgin belirtisi karın ağrısıdır. Bu ağrı karnın sağ alt kısmı ve göbek çevresini sarar, yavaş yavaş şiddetini artırır. Bu ağrı ile beraber hastada hafif bir ateş yükselmesi de görülür.
Hastada bulantı, kusma, iştahsızlık görülür ve hastanın rengi soluktur. Nabız atışı normal değerlerin üzerindedir. Kronik apandisitte de yine aynı bölgede karın ağrısı vardır. Ancak şiddeti akut apandisit kadar yoktur. Daha hafif bir ağrı olmakla beraber sık sık tekrarlar. Ayrıca hastanın ateşi de yükselmez.
Apandisit Tanısı Nasıl Konur
Apandisit tanısında en önemli faktör doktor muayenesidir. Karnın sağ alt kısmında ele gelen bir kütle, apandisitin bulunduğu yere parmakla basıldığında artan ağrı tanı konulmasına yardımcıdır. Diğer belirtiler pek çok hastalıkla karışabildiği için tanı konulması zor bir hastalıktır. Hastanın ağrı nedeniyle ağrı kesici ilaç kullanması tanı koymayı oldukça zorlaştırmaktadır.
Önemli Not: Eğer apandisitin en önemli belirtisi olan karnınızın sağ alt kısmında ve göbek çevrenizde bir ağrı varsa zaman kaybetmeden acil servislere başvurunuz. Apandisit ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Ağrı kesici ilaçlar ve kulaktan dolma sıcağa gir soğukta bekle gibi yöntemlere başvurmayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder