26 Aralık 2014 Cuma

Sinüzit Beliritleri

Sinüzit Beliritleri

Sinüzit nedir, sinüzit belirtileri nelerdir ve sinüzit tanısı nasıl konur hakkında faydalı bilgiler içeren yazımızın sizlere yararlı olması dileğiyle iyi okumalar. 

Sinüzit

Sinüslerin iltihaplanması olayıdır. Akut ve Kronik (kalıcı) olarak görülebilir. Sinüsler, alın, şakak, göz ve burun çevrelerinde bulunan ve içleri hava dolu, burun kanalına açılan boşluklardır. Burun mukozası bu kanalların içinden geçerek solunum yolunun nemli kalmasını sağlamaktadır. Burundaki iltihabın elmacık kemiği sinüslere bulaşması mümkündür. Sinüslerinizi burun boşluğuna bağlayan kanallar açık kaldığı sürece esasen sinüzit oluşmaz. Mukoza şişmesi, polip, burundaki şekil bozuklukları, kırık, yabancı cisim ve tamponlar sinüs nedeni olabilirler. En sık üst çene ve alın sinüsleri iltihaplanır. 

Sinüzit Belirtileri



Sinüzit olan hastada sinüslerin bulunduğu yerlerde zonklama tarzı ağrılar olur ve bu ağrılar yere doğru eğildiklerinde, bir şey kaldırmaya çalıştıklarında ve öksürdüğü zaman artar. Ağrıyan Sinüs boşluğuna parmakla baskı yapılınca ağrının şiddetlendiği görülür. Burun akıntısı da sinüzitte görülen belirtilerden biridir. Yeşil-Sarı karışımı, iltihaplı bir akıntı meydana gelir. 

Tedavinin geciktiği durumlarda iltihaplı burun akıntısının solunum yollarına yayılması sonucu öksürük ve bronşit meydana gelebilir. Genel bir yorgunluk, iştahsızlık meydana gelebilir. Çok yüksek olmamakla birlikte vücut ısı bir miktar yükselebilir. Sinüzitin belirtileri etkilenen sinüse göre değişim göstermektedir. Sinüzit olan sinüsün üstü şiş ve ağrılıdır. Burun tıkalıdır ve güç soluk alınır. Sıklıkla baş ağrısı ve ateş görülür. 

Seyri: Kendi haline bırakılan akut sinüzit yerleşerek orbital selülit, menenjit, beyin apsesi ve osteomiyelite neden olabilir. Sinüzit Teşhisi Sinüzitten şüphelendiğinizde bir Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanına muayene olmanız gerekmektedir. KBB Uzmanı size belirtiler ile ilgili sorular soracaktır ve burun muayenesi yapacaktır. Akut sinüzit tanısı koyabilmek normal bir röntgen filmi yeterli iken kronik sinüzit tanısı için genelde bilgisayarlı tomografi (CT) ye ihtiyaç duyulur.

Sinüzitin Tedavisi

Buruna açılan sinüs ağızlarının tıkanıklığının giderilmesi gerekir. Burun akıntısı sağlanmalıdır. Buğuseptiller burnun açılması için yararlıdır. Geniş etkili antibiyotiklerle yapılacak tedavi iltihabın geçirilmesini sağlar. Çok ender ve ileri vakalarda sinüslerin delinerek temizlenmesi gerekebilir.

Önemli Not: Sinüzit tedavisi için tıbbi yardım almaktan çekinmeyin. sağdan soldan duyduğunuz çeşitli oti bitki, çay vb kullanmak yerine direkt olarak doktora muayene olup ilaçlarınızı düzenli kullanın. 



Konuyla ilgili sinüzit nasıl tedavi edilir konulu yazımı okuyabilirsiniz.Sinüzit belirtileri ve teşhisi hakkındaki yazımız burada bitiyor. Sizde görüş yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Yazımızı sosyal medyada paylaşabilir daha fazla insanın yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder