Bu yazımızda size sinüzitin neden olduğu nasıl tedavi edilebileceği ve sinüzitten korunma yollarını aktarmaya çalışacağız iyi okumalar.
Sinüs Nedir
Burun, alın, şakak ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara, sinüs denir. Sinüslerin büyüklüğü değişiktir ve sayıları yaklaşık 15-20 civarındadır. Bu sinüsler, kanallarla buruna açılırlar. Bu kanalların içinden burun mukozası geçer. Bu mukozanın ürettiği salgı burun içine gelir ve solunum yollarının ısıtılmasını ve nemli kalmasını sağlar. Bu mukoza iltihaplanırsa, sinüzit oluşur. Kronik ve akut olmak üzere iki tip sinüzit vardır.
Sinüzit Belirtileri
Sinüzitte yüzde, gözde ve başta ağrı vardır. Baş ağrısı zonklayıcı şekildedir. Öksürürken, ağır bir şey kaldırırken ya da eğilirken bu ağrılar artar. Bunun sebebi, bu hareketler esnasında sinüs içindeki basıncın artmasıdır. Ağrıyan yere baskı yapıldığında, duyarlılığın arttığı görülür. Bu ağrılar, özellikle akut sinüzitte şiddetlidir.
Sinüzitli kişilerde görülen bir diğer belirti, burun akıntısıdır. Bu genelde tek taraflıdır ve akıntı sarı-yeşilimsi bir renktedir. Uzun süren ya da zaman zaman ortaya çıkan burun akıntısı, iltihaplıdır ve solunum yollarında yayılırsa öksürük ve bronşite neden olabilir. Bazı hastalarda ses kısıklığı yapar. Boğaz ağrısı, yeterince koku alamama ve hatta diş ağrısı hastanın şikayetleri arasındadır.
Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir
Akut sinüzit tedavisinde enfeksiyona neden olan bakterilerin yok edilmesi amacıyla antibiyotik kullanılır. Bunun yanında belirtileri en aza indirip, yaşam konforunu artırmak amacıyla semptomatik tedavi yani belirtilere yönelik tedavi uygulanır. Örneğin ağrı kesici gibi. Burun tıkanıklığı halinde burun açıcı spreylerde buna örnektir. Genelde 10 gün süren antibiyotik tedavisi ile akut sinüzit iyileşir.
Kronik sinüzitte ise asıl amaç kronik sinüzite neden olan olayı bulmak ve onu iyileştirmektir. Mesela burun eğrilikleri, burun kırıkları buna neden olabilir. Kronik sinüzitin tedavisi için öncelikle bu durumların düzeltilmesi gereklidir. Genellikle ameliyat gerekli olur ancak bunlar çok düşük riskli ameliyatlar olduğu için korkmaya gerek yoktur.
Alerjiye bağlı oluşan sinüzitlerin tekrarlama olasılığı yüksektir. Bunun yanında sinüzitte deniz suyu solüsyonu da enfekte akıntının bir an önce boşaltılması amacıyla kullanılır. Eğer deniz suyunuz yoksa veya denize yakın değilseniz evinizde deniz suyu solüsyonu hazırlamak için 3 su bardağı kaynamış-soğumuş suya 3 çay kaçığı tuz ve 1 çay kaşığı yemek sodası katılarak çalkalanır. Solüsyon sinüzitleri boşaltma noktasında bir hayli etkilidir.
Sinüzitten Korunma Yolları Nelerdir
Sinüzitten korunmak için özellikle rüzgarlı havalarda üst solunum yollarını korumak önemlidir. Islak saçlarla rüzgara çıkmak sinüzite davetiye çıkarmak gibidir. Duş aldıktan sonra saçlarınızı muhakkak kurutunuz veya rüzgarlı havalarda dışarıda bulunmayınız. Küçük bir soğuk algınlığı veya bir nezle de kolayca sinüzite yol açabilir.
Kirli hava, sürekli klimalı ortam da sinüzit oluşumunu kolaylaştıran sebepler arasında sayılabilir. Eğer sinüzitiniz varsa solunan havanın nemli olması önemlidir. Sobalı evlerde soba üzerine su koymak, kaloriferli evlerde peteklere özel plastik kaplarda su koymak etkili bir yöntemdir.
Önemli Not: Eğer sinüzitiniz varsa bu konu hakkında internet ortamında yaptığınız araştırmalarda okuduklarınızın büyük çoğunluğuna güvenmeyiniz. Rahatsızlıklarınız için direkt doktor kontrolü şart. Çeşitli sözde şifalı bitkiler ve şifa dağıtan şarlatanlara inanmayınız.
Konumuzla alakalı olarak ''Sinüzit Belirtileri '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder