Siz değerli okurlar için elma yağı hakkında bir yazı hazırladım.Yazımı elma yağı nedir , elma yağı nasıl kullanılır , özellikleri nelerdir gibi sorularla destekledim. İyi okumalar dilerim.
Elma Yağının Özellikleri
Ülkemizde kimi yerlerde Elma otu adı verilen Anadolu ada çayının çiçeklerinin ve yapraklı dallarının su buharıyla birlikte damıtılmasıyla elde edilen uçucu yağdır. Kimi eczane ve aktarlarda, küçük şişeler içinde bulunur.Elma yağı, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı,aşırı terlemeleri kesici ve idrar söktürücüdür.Tıbbi tedavide oldukça faydalı bir şifalı bitki olan elma yağı, öncelikli olarak sinirleri yatıştırarak kişiyi stresten arındırır. Elma yağının bir diğer ismi de, anadolu çayıdır.
Elma Yağı Nasıl Elde Edilir
Yaprak ve çiçek bulunan dallarından su buharı distilasyonu elde edilmektedir.Aynı zamanda uçucu bir yağdır. Genelde elma yağı renksiz ya da sarımtrak bir renktedir. Kendine has bir kokusu bulunmakla birlikte yakıcı bir tadı vardır. % 60 ı sineoldür.
Önemli Bilgi
Günde bir kez bir bardak suya 3-5 damla katılarak içilir.Daha fazla dozda alınması sakıncalıdır. Aynı formül dıştan yaraları temizleyici ve iyileştirici olarak kullanılır. Ancak, fazla etkili olabileceği ve ciltte kızarıklıklara yol açabileceği için, badem yağı ya da çiçek yağıyla biraz inceltilmesi salık verilir.
Elma Yağının Yararları
- Antiseptik , antioksidan ve antibakteriyel ve antifungal maddeler içermektedir.
- Cilt bakımı için etkilidir. İltihapları giderdiği gibi, bakterileri temizler ve mantarı engeller.
- Anti-aging etkiye sahiptir. Bu yüzden cildin yaşlanma sürecini oldukça yavaşlatır. Kırışıklıkları azaltır ve yenilerinin oluşumunu engeller.
- Cildi sıkılaştırır, yaraları iyileştirir ve cilt sorunlarını gidermektedir.
- Kuru ve yağlı ciltlere fayda sağlar. Eğer badem yağı ile Hindistan cevizi gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılırsa ve biraz da inceltilirse cildin yağ dengesini sağlar.
- Saç bakımında da etkilidir. Saç dersini ölü deriden arındırmaktadır. Saçları yumuşatır besler ve canlı kılar.
- Ağız ve diş sağlığı için idealdir. Ağızdaki bakterileri korur, dişleri beyazlatır ve ağız içi yara oluşumunu engeller.
- Acı elma yağının sindirim sistemine de faydası büyüktür. Gaz sorunlarını, şişkinliği, mide yanmasını, mide ağrısını ve karın ağrısını alır.
- Ter attırıcı özellik gösterir.
- Ağrılı hallerde karna direkt olarak sürülebilen bir yağdır. Kullanılmadan evvel suyla inceltilmelidir. Veyahut, badem yağı ya da Hindistan cevizi yağıyla karıştırılmalıdır.
- Bir bardak suyun için 2-3 damla damlatılmak suretiyle içilmesi de mümkündür. Ancak bu acı elma yağının paketinin üzerinde “ağızdan alınabilir” ifadesinin olmasına dikkat edilmelidir.
- Bebeklerde gaz çıkarmak adına kullanılmaktadır.
- Bebek vücudunda, ayak tabanı harici bir bölgeye sürülmesi önerilmez. Doktora danışılmadan bebeklerde kullanılmamalıdır.
- Menstrüel anlamda fayda gösterir. Kadınların regl ağrısını gidermeye yardım eder, sancıyı keser, regl düzensizliği sorununu yok eder. Ayrıca, regl süresince görülen sinirli ve gergin ruh halini yumuşatır. Bu etki için yağı suyla inceltip karna ve kollara masaj yaparak sürebilirsiniz.
- Menopoz döneminde hissedilen rahatsız edici hisleri, huzursuzluğu sıcak basmasını, terlemeleri, çarpıntıyı, baş ağrısını ve gerginliği almaya yardım eder. Bu etkiden faydalanmak için acı elma yağını suyla inceltip ayaklara masaj yapmak kafi olacaktır. Bu yöntem dışında, acı elma yağının banyo suyuna da eklenebilir.
- Bronşit ve astım hastalıklarının tedavisi acı elma yağıyla güçlendirilebilir. Bu yağ, soğuk algınlığını geçirmeye yardım eder.
- Zihni canlandırır ve tazeler. Hafızayı güçlendirmektedir.
- Alzheimer rahatsızlığına yakalanma ihtimalini düşürür.
- Yorgunluğu almaktadır.
- Strese ve depresyona iyi gelmektedir.
- Uykusuzluğu geçirmeye yardım eder. Uyku öncesi saça bu yağın incelmiş hali ile masaj yapmak bu etkiyi açığa çıkarır.
- Zihni kontrol eden steroid hormonlarındaki etkinlik de acı elma yağıyla düzenlenebilir.
- Banyo suyuna eklenen elma yağı fiziksel rahatlama ve zihinsel rahatlama sağlar. Daha rahat bir uyku çekmenize yardımcı olmaktadır.
- Aromaterapi masajlarında etkin şekilde kullanılabilir.
- Portakal yağı ile beraber güzel bir koku yaratmaktadır.
- Afrodizyak etkisi vardır.
Acı Elma Yağı Kullanımı
Acı elma yağı gündelik olarak 0,1 ile 0,3 gram arasında kullanılmalıdır. Bu sayede yan etkileri de minumum düzeyde olacak veya hissedilmeyecektir. Bu miktar da yaklaşık olarak yarım çay kaşığı ölçüsündedir. Bu bağlamda 1 fincan su için 2-3 damla acı elma yağı kullanmak son derece yeterlidir.
Elma Yağının Yan Etkileri
Saf olarak gebe kadınların kullanımına önerilmemektedir. Yağın uzun süreli kullanımı zihinsel bozukluklara neden olabilir. Bu sebeple tavsiye edilen ölçüler dışında kullanılmamalıdır.
Konumuzla alakalı olarak Elma Çayı Zayıflatır mı yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder