4 Ocak 2015 Pazar

Kızamık Belirtileri Nelerdir?


Sizler için kızamık nedir, kızamık hastalığı belirtileri nelerdir hakkında yazı hazırladık.Kızamık hastalığı sıkça karşımıza çıkan bir rahatsızlıktır. Kızamığın belirtileri ve tedavisi hakkında dikkatli bir çalışma gerçekleştirdim.İyi okumalar.



Kızamık Hastalığı Nedir



Kızamık virüsü ile meydana gelen, akut döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka dönemi 10-14 gündür. Şikayetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu bağışıklık bırakır.

Bir çeşit virüsün sebep olmuş olduğu kızamık, ekseri 3-10 yaşları arasındaki çocuklarda görülse de nadiren yetişkinlik ve kadınların gebelik dönemlerinde de ortaya çıkmaktadır. Hatta yeni doğmuş bebekler bile risk grupları arasında sayılmaktadır. 

Önemli Bilgi :İnsanlar arasında salgın yaratan bu hastalık tehlikeli ve ölüme kadar yol açan bir sorun olduğu için muhakkak ciddiye alınmalıdır.!


Kızamık Hastalığı Belirtileri

Kızamık hastalığı konuşma, öpüşme, hapşırma ya da öksürme gibi davranışlar sonucu havaya karışan virüsün sağlam kişiler tarafından teneffüs edilmesi sonucu bulaşmaktadır. Döküntülü bir hastalık olan kızamık ilk önce üst solunum yolu enfeksiyonları ile başlar ve zamanla çoğalarak tüm bedene yayılır.

Kızamık belirtileri vücuda mikrobun girmesinden 10 gün sonra ortaya çıkar. Hasta ateşlenir, ağzında küçük beyaz lekeler oluşur, kuru ve inatçı bir öksürük boğaza takılır, gözler kızarır ve ışığa karşı hassasiyet başlar.

Döküntülerin başladığı dönemlerde ise döküntüler kırmızılaşır ve giderek büyür. Önce yüz ve ensede görülen döküntüler kollara bacaklara derken tüm vücuda yayılır. Bademcikler şişer ve hasta yorgun düşer.

Kızamık Nasıl Geçer 

Kızamıktan korunmak adına MMR aşısı yapılmaktadır. Hastalık küçüklükte yapılan bu aşılar ile engellenmektedir. Daha sonra bulaşma ihtimali yoktur. Kızamık geçiren çocuklara bol sıvı tükettirilmeli, C vitamini verilmeli ve odası havalandırılmalıdır. Ayrıca sık sık ateşi kontrol edilmelidir. Etkileri azaltmak adına doktor tarafından reçeteli ilaçlar kullanılmalıdır. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder