5 Ocak 2015 Pazartesi

Saç Dökülmeleri ve Beslenmesi


Siz değerli okurlar için saç dökülmesi ve beslenmesi hakkında bir yazı hazırladım. Birçok hormonal, metobolik ve besinsel etkiler ile saç dökülmesi gerçekleşebiliyor ve bu nedenler ortadan kaldırılmadığı sürece de tam anlamıyla tedavi gerçekleşmiş olmuyor.

Saç Dökülmeleri ve Saçın Beslenmesi 


Saç dökülmesine yol açan en önemli faktörlerden biri de dengesiz beslenmedir kuşkusuz. Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar için yapmanız gereken öncelikle protein, çinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına özen gösterilmelidir. Bu besinlerin eksikliği saç sağlığınızı zaten zedeler. Ayrıca alkol ve sigara kullanımını alışkanlık haline getirmek saçların döker. Sigara saçlarda yağlanmaya ve kırılmaya da yol açar.


Saçların ne kadar dökülmesi normal karşılanır?



Saçlar 1 ayda yaklaşık 1 cm kadar uzarlar. Yaş ilerledikçe bazı kıl kökleri tahrip olduğundan saç miktarında azalma yaşanabilir. Bir günde dökülen saç miktarı en çok 100 adettir. Normal oranda olan bu saç dökülmesi saçı seyreltmez. Zira dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
Hangi durumlarda saçların normalden daha fazla dökülmesi söz konusudur ?


Stres, ameliyat, doğum gibi durumlardan sonra saç dökülmesi yaşanır. 39 derecenin üzerindeki ve tekrarlayan ateşli hastalıklardan sonra, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi sağlık problemlerinde de saç dökülmesi yaşanabilir. Demir eksikliği, çinko eksikliği, aşırı zayıflama, şok diyetlere bağlı protein eksikliği, bazı ilaç ve kimyasal maddelerde saç dökülmesine neden olur. Alkol ve sigara tüketimi de saç sağlığını doğrudan etkiler.


Saç dökülmesi şikayeti olanlar öncelikle ne yapmalıdırlar?



Saç dökülmesinden şikayeti olanlar en başta hangi sebeple saçlarının döküldüğünü saptamak için bir cilt hekimine doktora başvurmalıdırlar. Yapılacak muayene ve laboratuar tetkikleri, hatta bayanlarda yumurtalık ve böbrek üstü bezi ultrasonografi ve sintigrafi tetkikleri ile en doğru sonuca ulaşılacaktır.

Saç Dökülmesine Karşı Beslenme 

Eğer saç dökülmes sorununuz kalıtsal ve hormonal sebeplerden değilse- ki hormonal sıkıntıların bazıları beslenme ile alakalıdır- saçlarınızdaki dökülme genele vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bunun için ; 

  • Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden kaçının. 
  • Protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterin. 
  • B grubu vitaminler (biotin ve d-pantenol) alın. 
  • Demir ve çinko eksikliği varsa ek vitaminlerle eksikliği giderin. 
  • Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçının. 
  • Stresten uzak durun. 
  • Sigara ve alkol kullanımını alışkanlık haline getirmeyin. 
  • Saçı her gün yıkamak doğru değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir. Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır. 
  • Jöle kullanmayın. Jöle saçın nefes almasını önler ve dolayısıyla saç kaybına neden olur. Jöle kullansanız bile aynı gün saçınızı yıkayın. 
  • Yüksek miktarda A vitamini alınması saç dökümünü tetikler. A vitamini alımını keserek bu problemi çözebilirsiniz. 
  • Saç derisinin kanlanmasını sağlayan damarların akışı yönünde saçlı deriye masaj yaparak saç dökülmesini önleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder