1 Ocak 2015 Perşembe

Grip Hastalığı Nedenleri Belirtileri

Siz değerli okurlar için grip hastalığının nedenleri ve belirtileri hakkında bir yazı hazırladım. Grip yılda dahi 2-3 kere yakalanabileceğimiz bir hastalıktır. Grip hastalığı salgın şeklinde de yaşanabilir , vücut direncinin kırılmasından kaynaklı da yaşanabilir. Bende bu nedenleri ve belirtileri incelemeye çalıştım. İyi okumalar dilerim.

Grip 




Bu hastalığa bir zamanlar paçavra hastalığı dendiğini biliyormuydunuz. Bu hastalık bir yerde çıktığı zaman kolaylıkla etrafa bulaşan, bir memleketten ötekine atlayıp büyük salgınlar yapan meşhur hastalıklardan biridir. Dünya üstünde eskiden beri birçok salgınlar yaparak milyon­larca insanın hayatına mal olmuştur.Gribin mikrobu uzun zaman bulunamamıştır. Nihayet bunu yapan mikrobun çeşitli cinsleri olan özel bir virüs olduğu anlaşılmıştır. Grip virüsü hastaların ve sağlam taşıyıcıların ağız, boğaz ve burunlarında pek çoktur. Bunlar söz söyler, aksırır, öksürürken dışarıya fırlayan tükürük damlacıkları içindeki grip virüsü, etrafa saçılarak, sağlam in­sanların da bulaşmasına sebep olur.
Bazı kimseler grip hastalığını, hafif bir şekilde, ayakta geçirirler. Bunlar yer yer dolaşıp hastalığı etraflarına bulaştırır ve gribin büyük bir süratle yayılmasına kapı açarlar. Kış günlerinde havaların birden bire soğuması salgınların patlak vermesine sebebiyet verir.
Okul, kışla, sinema, tiyatro gibi birçok kişilerin bir araya toplanıp yığılışma halinde yaşadıkları yerler, gribin yayılmasında büyük rol oynarlar. Yorgunluk, uykusuzluk, açlık, kirli­lik ve soğuk algınlıkları vücudun mukavemetini kırarak gri­bin ortaya çıkmasına zemin hazırlamış olurlar.

Grip Belirtileri


Grip hastalığı belirtilerinde hastalık birden bire üşüme ve titreme ile başlar. Ateş az zamanda yükselir. Hastaların Vücudunda büyük bir kırıklık ve halsizlik vardır. Kendilerini pek bitkin hissederler. Şiddetli bir baş ağrısı hasıl olur. Boğaz gırtlak ve büyük nefes borusunda nezle hali baş gösterir. Kuru bir öksürük vardır. Yüz kırmızı, gözler kanlıdır. Dudaklar kuru, dil paslıdır. Bilhassa vücudun kalça kısımlarındaki ağrılar daha şiddetlidir.

Bazı hastalar bu yüksek ateş sırasında karışık rüyalar gö­rür, abuk sabuk sözler söyler, yataklarında sayıklar, atılırlar.


Bazılarında burun kanaması olur. Bazılarının vücudunda ufak kırmızı lekeler çıkar. Bazıları bulantı, kusma, sürgün gibi mide ve bağırsak bozuklukları gösterirler.

Hastalık birkaç gün sürdükten sonra, ateş bol bir terleme ile düşerek hasta nekahate girmiş olur.

Grip hastalığı sırasında vücudun birçok organında ihtilatlar ortaya çıkabilir. Grip zaturresi ile en ince nefes boruları­nın da iltihaba katılması neticesi ortaya çıkan (Bronko - pnomoni) hastalıkları korkunç ve öldürücü ihtilatların başına gelirler.

Bunlar griplinin tam iyileşeceği sırada ateşin tekrar yükselmesi, göğüste ağrılar, nefes darlığı, kanlı balgam, dudaklarda morarmalar ile kendilerini göstererek hastayı fenalaştırırlar. Biraz sonra kalp ve damar sistemi de bozularak hastanın hayatı tehlikeye girmiş olur. ihtilatların önemi buradan gelmektedir. İhtilatsız gripten korkulmaz. Bütün tehlike ihtilatlardan gelir.

Grip Soğuk Algınlığı Tedavisi


Grip Hastalığının Tedavisi için Hasta yatakta yatmalı ve iyi bakılmalıdır. Yemekleri sulu, besleyici olmalıdır. Meyve suları, bilhassa limo­nata ve portakal suyu (C) vitamininden zenginlikleri bakımından pek iyidir. Çünkü (C) vitamini grip tedavisinde pek faydalıdır. Çay, ıhlamur gibi sıcak içecekler iyi tesir eder. işe gitmek bahanesiyle yatağı erken terk edenler ağır ihtilatlara uğrayabilirler.

Yüksek ateşe ve vücut ağrılarına karşı az miktarda ateş; düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar verilmelidir. (Kinin) gribe karşı pek faydalı bir ilaçtır. Hem tedavi edici hem de koruyucu bir tesiri vardır. (Sülfamid) sınıfından olan ilaçlarla antibiyotiklerin grip virüsüne karşı hiç bir tesiri olmadığından bunları boş yere kullanmak doğru değildir. Bu gibi ilaçlar başka mikroplar tarafından husule getirilmekte olan ihtilatlı vakalarda kullanılırlar ve pek şifalı olurlar.

Girpten Korunma 

Gripten korunmak için sağlamlar hastalarla temas etmekten çekinmelidirler. Grip hastalığını ayakta hafif bir surette geçirmekte olanların sağlamlar arasına karışabileceğini düşünerek sinema, tiyatro, kahvehane gibi kalabalık yerlere gitmemelidir. Hastalık büyük salgın yapmak tehlikesi gösterirse okulların bir müddet için tatil edilmesi uygun olur. Bütün vücudu bilhassa ağız ve burun boşluklarını gayet temiz tutmalı, vücudu üşütmemeye çalışmalıdır.Son yıllarda grip virüsü ortaya çıkarıldıktan sonra bunu taze yumurtanın zarında üreterek bir aşı hazırlamak mümkün olmuştur. Bu aşı henüz tatbik sahasında geniş bir yer tutamamıştır.

Konumuzla alakalı olarak '' Gribal Enfeksiyona İyi Gelen Bitki Çayları'' yazımıza bakabilirsiniz. Bu sayede grip olmadan önce gribe karşı önlem alabilir kendinizi koruyabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder