7 Ocak 2015 Çarşamba

Kolesterol Nasıl Düşürülür

Siz değerli okurlar için kolesterol nasıl düşürülür konusunda araştırmamı yazıya dönüştürdüm. Yazımı bazı belli başlı sorularla destekledim ; kolesterol nedir , kolesterol , kolesterol belirtileri , tedavisi nasıl gerçekleştirilir. 

Kolesterol Nedir



Bedenimizi meydana getiren organlarımızın içinde var olan hücreler varlıklarını kolesterolla borçludurlar, kolesterol yağımsı bir madde olup bazı hormonlarımızın yapımında, D vitamini yapımında ve hazım için gerekli maddelerin yapımında kullanılır. Vücudumuz bunların hepsi için gerektiği kadar kolesterol üretir. Ayrıca yediğimiz bazı gıdalarda da kolesterol vardır.Kolesterol lipoprotein denilen yapılarla kanımızla damarlarımızın içinde taşınır: LDL ve HDL-Kolesterol. Halk arasında Lanetli veya Kötü Kolesterol denilen LDL-Kolesterol yüksekse, atar damar duvarlarında (arteri) kolesterol plakları (ateroskleroz) meydana gelir. Halk arasında hayırlı veya iyi kolesterol adı verilen HDL-Kolesterol ise yağları karaciğere taşır ve karaciğer de kolesterolü vücudumuzdan uzaklaştırır.
Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak var olan ve yaşam için şart olan mum kıvamında yağımsı bir madde. İnsan vücudu kolesterolü kullanarak hormon, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretiyor. Tüm bunlar noktasında kanda çok az miktarda kolesterol bulunması ihtiyacınızı karşılayacaktır.


Kolesterole Dikkat 

Vücudumuzda bulunan bütün organların devamı için gerekli olan kanda artan kolesterol, kan damarlarında birikiyor ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına sebep oluyor. Kolesterolün organlara giden kan damarlarında birikmesi, o organa ait hastalıkları meydana getiriyor. Kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikimi olursa kalp krizi; böbrek damarlarında kolesterol birikimi olursa yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Uzmanlar, kolesterol seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve kaydedilmesinin önemine parmak basıyor.


Kandaki kolesterol miktarının yüksek olması sağlığı ciddi bir şekilde tehdit eder. Bazı damarların iç yüzeyinde birikerek damarların yavaş yavaş tıkanmasına yol açar. Bu tıkanma, kalbe giden kan miktarının azalmasına ve dolayısıyla kalp ve yol açar. Yüksek kolesterol hiç belirti vermeden sinsice gelişir ve yüksek kolesterolu olan insanlar kendilerini son derece iyi hissedebilirler. Bu nedenle bütün erişkin çağdaki hem kadın hem de erkeklerin belirli aralıklarla kolesterollerini ölçtürmesi şarttır.


Kolesterol seviyesini etkileyen faktörlerin başında besinler yolu ile aldığımız yağların türü ve miktarıdır. Yağlı sığır ve koyun eti, tam yağlı süt ve peynir, tereyağı gibi ürünlerden ve margarinden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Tercihen yemeklerde zeytinyağı ve soya yağı ve mısır özü kullanmak en doğrusudur.

Kolesterol Artık Dert Değil 



Kolesterol üzerine yapılan yeni araştırmaların bulgularına göre eski bildiklerimizin tam tersine kolesterol ihtiva eden yumurta ve yağlar yendiği zaman insanda kolesterol yapmıyor.

Time dergisi son sayısında “Kalbiniz için yiyin”, “Kolesterol için iyi haberler” başlıklarıyla kapak konusu olarak verdiği haberde, kalp için tehlikeli olarak kabul edilen margarin, yumurta ve tuz gibi gıdaların sanıldığının aksine sağlığa yararlı olduğunu iddia etti.

Yeni araştırmaların bulgularına göre eski bildiklerimizin tam tersine kolesterol ihtiva eden yumurta ve yağlar yendiği zaman insanda kolesterol yapmıyor. Süpriz olarak nitelendirilen bu sonuçlara göre uzak durduğumuz yumurtanın kalp için tehlikeli ve zararlı olduğu söylenemeyeceği belirtiliyor. İnsan kanında bulunan yüksek kolesetrol, tansiyon ve kalp için hala tehlikeli kabul edilse de, her yağlı ve tuzlu yiyecek yendiği zaman kolesterol oranı artmıyor hatta bazen azalabiliyor. Diğer taraftan zeytinyağı ve diğer çiçek yağları, salmon ve tuna balığı yüksek orandaki kolestrolü düşürüyor ve kan dolaşımını hızlandırıyor.


En iyi kolesterol düşürücü Lipitor:




Dünya çapında kullanılan kolesterol düşürücü en önemli iki ilaç olan Lipitor ve Pravachol arasındaki savaşta, ilk raundu Lipitor kazandı. Araştırmaya göre, Pravachol alan hastaların kötü kolesterolü 18 ay sonunda 110’a inerken, Lipitor kullananrınki 79’a düştü. Kolesterol düşürücü ilaçlar, özellikle kalp krizi riskini azaltmak amacıyla kullanılıyor. Araştırmalar, statin adı verilen bu grup ilaçlardan bazılarının kolesterolü diğerlerinden daha fazla düşürdüğünü de ortaya koydu.

Kolesterol ilaçlarının kansere etkisi yok: 



Kolestrol seviyesini düşürmek için kullanılan Statin grubu ilaçların kanser riskini ne artırdığı ne de azalttığı bildirildi. ABD’nin Connecticut Üniversitesi’nden bilim adamları, toplam 87 bin hastanın katıldığı 26 çalışmayı incelediklerini ancak bu faydalı ilaçların kanser üzerinde bir etkisi olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi. Amerikan Kanser Derneği’nin, ABD’de 132 bin 136 hasta üzerinde yaptığı ve yeniden incelenen araştırmasında 815 hastada kalın bağırsak vakasına rastlandığı, ancak bu hastalar arasında statin grubu kullananlarla kullanmayanlar arasında bir fark belirlenemediği belirtildi. 

Statin grubu ilaçların bazı kanser türlerini engelleyebileceği yönünde bazı araştırmalar yayımlanmıştı.

Kalbin düşmanı kolesterol ABD’nin Penn State Üniversitesi’nde 21-62 yaş arasındaki çok sayıda hasta üzerinde yapılan ve sonuçları American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmalara göre; “flavonoid” maddesi yönünden zengin olan kakao, siyah çikolata, siyah çay, elma, baklagiller, portakal ve üzüm suyu, kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürerek kalp krizi riskini azaltıyor, damar hastalıklarını ve damar sertliğini de önlüyor.

Araştırmaya konu olan hastaların kan plazmalarında inceleme yapan araştırmacılar, yukarıda sözü edilen beslenme diyetinin iyi kolesterolü (HDL) ise yüzde 4 oranında yükselttiğini gözlediler. Uzmanlar, “flavonoid” meyve ve sebzelerde de bol miktarda bulunduğunu belirtiyorlar.

İyi ve kötü kolesterol :

Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen istatistiklere göre; kalp krizlerine yol açan sebeplerin başında kolesterol, yüksek tansiyon, sigara ve şeker hastalığı geliyor. Bu istatistiklerden de anlaşılacağı gibi, kalbimizin baş düşmanlarından biri olan kolesterol olduğu herkes tarafından kabul ediliyor.

Halk arasında iyi e kötü huylu kolesterol olarak adlandırılan kolesterol türlerinin vücuttaki etkileri de farklı oluyor. Kötü huylu kolesterol (LDL), organlara ve damarlara kolesterol yüklerken, iyi huylu kolesterol (HDL) tam tersine, fazla kolesterol yüklenen organlardaki fazla kolesterolü yok etmekle yükümlü. Araştırmalar kanda LDL’nin artmasının, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığını ortaya koyuyor. Bu sebeple de “kötü huylu kolesterol” olarak tanınıyor. HDL ise, tam tersine kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Dolayısıyla halk arasında “iyi huylu kolesterol” olarak isimlendiriliyor.
Kolesterol konusunda uzmanların fikir birliğine vardıkları en önemli tesbit şu: Kandaki kolesterol oranının artması, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır. Kanda kolesterol oranının artması ise beslenme alışkanlıklarımızla doğru orantılıdır. Bunun için bazı yiyeceklerden vazgeçmek, bu sinsi rahatsızlığın getirdiği risklerden kurtulmamıza yardımcı olacaktır.

Şeker hastaları da dikkatli olmalı : 

Yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalıkları ile şeker hastalığı arasında da sıkı ilişki olduğunu belirten uzmanlar, bu tür rahatsızlığı olan kişiler kandaki yağ oranını düzenli olarak takip etmeleri uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, pek çok şeker hastasında kolesterolün bir türü olan LDL’ye rastlandığını ve bu kolesterolün genellikle yüksek seyrettiğini ifade ediyorlar.
Karaciğerde yağlanma ve kolesterol yüksekliğinin tedavisi diyettir. Öncelikle karaciğerde yağlanma yapan bir hastalık var mı diye bakmak gerekli testleri yapmak lazım. Karaciğer yağlanmaların da karaciğer fonksiyonları bozulur. Sarılık, hazımsızlık, pıhtılaşma bozuklukları, amonyak yükselmesi gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bunun için bir dahiliye veya gastroenteroloji uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederim. Kolesterol için yağlı yiyeceklerden ve sakatattan uzak durun. Acıkmadan yemek yemeyin ve doymadan sofradan kalkın.

Kolesterol Rahatsızlığında Bunlar Yasak !!! 

  • Katı yağlar, tereyağı 
  • Sakatat 
  • İşkembe çorbası 
  • Kabak ve ay çekirdeği 
  • Krema, kaymak, pasta 
  • Yumurta (haftada bir) 
  • Yağda kızartmalar 
  • Tavuk ve balık derisi 
  • Koyun ve kuzu eti 
  • Yağlı peynir ve süt 
  • Salam, sucuk, sosis 
  • Alkol 
  • Bunlar serbest 
  • Badem, ceviz, fındık (az) 
  • Haşlama ve ızgara dana eti 
  • Sebze ve meyveler 
  • Yağsız beyaz peynir ve süt 
  • Zeytinyağı ve zeytin 
  • Baklagiller (bol) 
  • Tavuk ve balık 


Kolesterolü bitkiyle tedavi edin :


Yüksek kolesterollü kişiler, Afrika’da yetişen Psyllium adındaki bitkinin elyafından üretilen ilaç tavsiye ediliyor. ABD’nin Kentucky Üniversitesi araştırmacılarından James Anderson, Psyllium bitkisinden üretilen tabletlerin kolesterolü yüzde 5 düşürdüğünü açıkladı. Psyllium bitkisinin Afrika’da yerli halk tarafından ilaç yerine kullanıldığı herkesin malumudur. Pysllium elyafı tabletlerinin, aynı zamanda kalp krizi riskini de yüzde 10-15 önlediği açıklandı.

Simit, kolesterolü düşürüyor !



ABD’de gerçekleştilen araştırmalarda, susamın vücuttaki kolesterolü düşürdüğü belirlendi. İnternette yayınlanan bir habere göre; susamın, karaciğerin kolesterol üretmesini engellediği bildirildi. Susamın, kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü ve içindeki tekli doymamış yağ (monounsaturated) nedeniyle, iyi kolesterol (HDL) düzeyini yükselttiği belirtildi. Araştırmacılar, uygun kolesterol düzeyinin sağlıklı kalbin müjdecisi olduğunu kaydediyor.

Kolesterole yeni formül :


ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmada, içinde E vitamini olan sütün kolesterolü düşürdüğü tespit edildi. Süte karıştırılarak tüketilen E vitamininin kandaki yağlara daha çabuk ve daha fazla oranda ulaştığını belirleyen uzmanlar, bu uygulamanın, E vitamininin su ile alınmasından daha faydalı bulunduğunun altını çiziyor. 48 kişi üzerinde 10 hafta gerçekleştirilen araştırmalarda, her gün 2 bardak, E vitamini karıştırılmış ve yağ oranı yüzde 1 olan süt verildi. E vitaminini 30 miligram ile 200 miligram arasında süte karıştırarak veren araştırmacılar, 200 miligram E vitamini karıştırılmış sütün, vitamini kandaki yağlara daha çabuk ve daha fazla oranda ulaştırdığını saptadı. 

Süte düşük dozda bulunan E vitamininin ise fazla etkili olmadığı ortaya kondu. Araştırmada, E vitamininin portakal suyu ile alınmasının daha az etkili olduğu gözlendi. Araştırmanın 4. haftasında, içinde 200 miligram E vitamini olan sütten her gün iki bardak içenlerde toplam kolesterol oranının yüzde 9, kötü kolesterol (LDL) oranının ise yüzde 10.7 oranında düştüğü belirlendi.

Kalbi kurtaran ‘gen’ bulundu : 

Yeryüzünde milyonlarca insanın muzdarip olduğu ‘kolesterol’ ve buna bağlı kalp rahatsızlıklarının kaynağı belirlendi. Bilim adamları, 40 yıllık araştırmalardan sonra, vücudun ‘iyi kolesterol’ seviyesini düzenleyen bir gen buldular. “ABC1” olarak bilinen bu gendeki bozukluklar, fazla miktardaki kötü kolesterolün (LDL)ve diğer yağların, hücreler ve kandan arındırılması için gerekli proteinin üretilmesini engelliyor.


Bu gen olmaksızın, kötü kolesterol seviyesi ve kalp hastalıklarına yol açan diğer yağların kontrolsüz olarak arttığı belirlendi. Bilim adamları, bu keşfin kalp hastalıkları araştırmalarında bir gelişme olduğunu, çünkü kalple ilgili (kardiyovasküler) sorunları olan milyonlarca insandaki HDL seviyesinin normalin altında olduğuna dikkat çektiler. Gen, vücudun iyi kolesterolü (HDL) hiç üretmediği nadir bir irsî hastalık olan ‘Tangier’ hastalığının sebepleri üzerinde araştırma yapılırken bulundu.

“ABC1” geni üzerinde yapılacak araştırmaların, ‘kolesterol’ ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir çığır açması bekleniyor.

Kolesterole aşı darbesi: 


Farelerde denenen yeni tip bir aşının, yüksek kolesterol nedeniyle damarlarda lipid birikimini önleyebildiği belirlendi. ABD’de Cedars Sinai Tıp Merkezi uzmanları ile İsveçli bilim adamlarının yaptıkları ortak çalışmada, mutasyona uğratılmış ve yüksek kolesterol bulunan fareler denek olarak kullanıldı. Protein oluşturan sentetik bileşimlerden yapılan aşının, farelerin damarlarında lipid birikimini yüzde 60-70 arasında azalttığı gözlendi. Araştırmayla ilgili bilimsel rapor, Atlanta’da yapılacak Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin bilimsel genel kurulunda açıklanacak.


Kolesterolü büyük olanlar yaşadı!

ABD’li uzmanlar, kanlarındaki kolesterol parçacıkları büyük olan kişilerin 90 yıl ya da daha fazla yaşayabildiğini tespit etti. American Tıp Derneği gazetesinde yayınlanan bir araştırmada doktorlar, ‘’Kanda serbest dolaşan kolesterol parçacıkları, küçük olduğu takdirde kan damarlarının çeperlerine çok daha kolaylıkla yapışabiliyor. Bu birikim sonunda daralan damardan kan geçişi azaldığından, hasta kalp krizi ya da felç gibi tehlikelerle karşı karşıya geliyor.’’ dedi.

Kolesterol de Genetik: 


Araştırmayı gerçekleştiren Albert Einstein Üniversitesi’nden Nir Barzilai başkanlığındaki heyet, 90 ve yukarı yaşlarda bulunan kişilerde iyi (HDL) ve kötü (LDL) kolesterol parçacıklarının normalden fazla olduğunu belirledi. Barzilai, parçacıkların büyük olmasına yol açan değişikliğin uzun yaşama açısından önemli olduğunu vurguladı. Bu arada egzersiz yapmanın, kandaki kolesterol parçacıklarının büyümesine yol açtığı da belirlendi. Uzmanlar, kolesterol parçacıklarının ebatındaki değişikliğin genetik olduğunu belirtti. Öte yandan kolesterol parçacıklarını büyüten bir kolesterol ilacı üzerinde çalışmalara başlandığı bildirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder