3 Ocak 2015 Cumartesi

Panik Atak Belirtileri


Panik atak çağımızın hastalığıdır diyebilir. Bir anda panik atak nöbeti geçirebilirsiniz ve bu nöbet uzun sürebilir. Yazımda da panik atak hakkında internetten ve açık kaynaklardan edindiğim bilgileri sizlere aktaracağım.

Panik atak, öncelikle panik bozukluk olmak üzere pek çok psikolojik sıkıntıda ve bazı fiziksel hastalıklarda karşılaşılan yoğun korku, kaygı, yoğun endişe gibi bir çok duygunun aynı anda yaşandığı ve hissedildiği bir nöbet halidir. 

Panik Atak Nedir




Günümüzün değişken, kaygan yaşam alanlarında, yaşam kaygılarının üst seviyelere çıkması, maddi ve manevi kaosla belirsizlik durumunun ortaya çıkardığı hiçlik duygusunun çoğalması ile birliktelik içeren panik atak, tüm dünyada toplum sağlığına zarar veren bir boyuta gelmektedir.Uzmanlarca “psikolojik bir sendrom” şeklinde tarif edilmesine rağmen, hasta, çoğunlukla yaşadıklarının gerçek anlamda fiziksel kaynaklı problemler olduğunu fakat kimsenin hastalığının gerçek minvalde bulunmadığı ön görülmektedir. 
Doktorların hastanın son durumlarıyla alakalı olarak “psikolojik” tanısı koyduktan sonra, bahsedilen süreçte de bilinçsiz hasta ve hasta yakınlarının tavrı hastaya sıkıntıya yaratabilmektedir. Panik atağın önemsiz bir sorun olduğunun düşünülmesi ve kişiye “hastalık hastası” yakıştırmasının yapılması panik atak problemi yaşayan hastanın durumunu zorlaştırmaktadır.

Panik Atak Belirtileri 




  • Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama ya da kahp hızında artma olması, 
  • Terleme, üşüme, ürperme ya da ateş basmaları, 
  • Titreme ya da sarsılma, 
  • Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma duyumları, soluğun kesilmesi, 
  • Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi, 
  • Bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, 
  • Derealizasyon (Gerçek dışılık duyguları) ya da depersonalizasyon (benliğinden ayrılmış olma) 
  • Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu, 
  • Ölüm korkusu, 
  • Paresteziler (Uyuşma ya da karıncalanma duyumları), 


Herhangi birinde yukarı sıraladığım belirtilerden dördünün aynı anda başladığını, 10 dakika çerçevesinde de hit yaptığını ve ayrı bir yoğun korku ya da rahatsızlık duyduğunu fark ettiğinizde bir uzmana danışmalısınız.


Panik Atak Tedavisi


Panik atak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Hastaya öncelikle hastalığı nasıl kontrol edebileceği öğretilmektedir. Bunu başarabilen hasta ilerleyen zamanlarda panik atağı tamamen hayatından çıkartabilmektedir.

Panik atak tedavisi noktasında yaşanan en büyük sorun hastanın fiziksel bir rahatsızlığı olduğunu düşünmesi ve bundan kaynaklı psikolojik desteğe geç gitmesidir. Gerçekleştirilen araştırmalar, panik atak tanısı konulan hastaların yüzde yetmişinin hastalığın saptanması için en az on doktora gittiğini ortaya koymaktadır. 


Birçok kez tam sağlık denetimine (check-up) girmiş ve yersiz bir çok ilaç kullanmış olan hasta doğru yere geldiğinde panik atak teşhisini saptamak ise kolaydır. Psikiyatristler ve psikologlarca tedavi edilen ve zaman zaman ilaç kullanılmasını da gerektiren tedavi süreçlerinde hastanın doktoruna güvenmesi oldukça önemlidir. Güven duyulan ve rahat hissedilen bir uzmana baş vurulması tedavi sürecini hızlandırabilmektedir.

Tedavi sürecinde nefes ve rahatlama egzersizleri, atağın üstüne gitme teknikleri ve kas gerginliğini ortadan kaldırmaya yönelik alıştırmalar hastaya öğretilmekte ve uygulanmaktadır. En çok kullanılan psikoterapi tekniği bilişsel-davranışçı terapi tekniğidir. Panik atağın bir hastalık olduğu kavranmalı, buna göre tedaviye devam edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder