3 Ocak 2015 Cumartesi

Uyum Bozukluğu


Siz değerli okurlar için uyum bozukluğu hakkında bir yazı hazırladım.Makalemi uyum bozukluğu nedir , belirtileri nelerdir , ne yapılmalıdır , nasıl tedavi edilmelidir gibi sorularla destekledim. Uyum bozukluğu öncelikle bir çok kişide strese neden olur buna dikkat etmelisiniz. İyi okumalar dilerim.

Uyum Bozukluğu Nedir 







Şartlar koşullar, olanaklar nezdinde değişen durumlar neticesinde herkeste rahatlıkla görülebilecek olan Uyum bozukluğu, kişi, köklü bir değişim ya da kayıp gibi bir stres kaynağıyla başa çıkamadığı ya da onu değerlendiremediği zaman meydana gelen kısa süreli bir durumdur. Bu rahatsızlıkta hüzün, umutsuzluk, iş ya da sosyal aktivitelere karşı ilgi kaybı gibi depresyona özgü belirtiler yaşandığı için, kimi zaman “ durumsal depresyon” adı da verilmektedir. Major depresyonun aksine, uyum bozukluğu, dış kaynaklı bir stres tarafından tetiklenir ve kişi duruma adapte olduktan sonra ortadan kalkar.İş problemleri, evlilik, okul, hastalıklar ve yaşamınızda gerçekleşebilecek daha birçok değişiklikler strese yol açar.Çoğu zaman insanlar bu gibi değişikliklere birkaç ay içerisinde adapte olur. Eğer sorununuz daha uzun süre devam ederse uyum bozukluğu rahatsızlığı ile karşı karşıya olabilirsiniz. Uyum bozukluğu sorunu stres ile ilişkilidir. Kişi kendisini bu dönemde depresyonda gibi hisseder.

Uyum Bozukluğu Belirtileri

Uyum bozukluğu rahatsızlığının belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bununla birlikte rahatsızlığın duygusal belirtileri arasında üzgünlük hissi, umutsuzluk, ağlama, endişe, uyku problemler, sinir bozukluğu ve konsantrasyon bozukluğu yer alır. Rahatsızlığın davranışsal belirtileri arasında ise performans bozukluğu, aile bireyleri ile iyi geçinememe, kavga etme, araba sürerken dikkatsiz davranma ve vandalizm bulunur. Rahatsızlık altı aydan uzun sürmesi halinde kronik bir hale gelir.


Rahatsızlığın nedenleri arasında kişinin yaşamında oluşan değişiklikler birinci sırada gelmektedir. Kadınlarda bu rahatsızlığın gözlenme oranı erkeklere oranla daha fazladır. Araştırmacılar halen rahatsızlığın tam olarak neden kaynaklandığını bulmaya çalışmaktadırlar. Uzmanlar rahatsızlığın oluşmasını etkileyen faktörler arasında genetik özelliklerin de olduğunu düşünmektedir.

Uyum sorunu genellikle kişinin yaşamında büyük değişikliklerin oluşması ile kısa süreli olarak ortaya çıkabilir. Bu değişiklikler arasında işten ayrılma, okulda problemler, boşanma, bebek sahibi olma, finansal problemler ve ölüm yer alır.


Uyum sorunu genellikle herkesin yaşamının bir döneminde yaşayabileceği bir sorundur. Bununla beraber uzun süreli uyum bozuklukları ciddi zihinsel rahatsızlıklara yol açabilir. Tedavi yöntemleri arsasında ise psikoterapi ve bazı ilaç tedavileri yer almaktadır.


Uyum Bozukluğu Nasıl Geçer? 

Uyum bozukluğu / stres yanıtı sendromu olan kişilerde genellikle, kederlenme, umutsuzluk duyguları ve iş ya da faaliyetlere olan ilginin kaybı gibi klinik depresyon belirtileri bulunmaktadır. Uyum bozukluğu bazen informal olarak “durumsal depresyon ” olarak adlandırılır. Uyum bozukluğunda  tedavi olarak kullanılan yöntem  psikoterapidir.  Eğer endişe bozukluğu anksiyete meydana gelirse ilaç tedavisi ile desteklenmektedir.

Psikoterapi (bir tür danışma) uyum bozukluğu / stres yanıtı sendromu için en yaygın tedavi yöntemidir. Terapi, kişinin stresli hayatını nasıl etkilediğini anlamasına yardımcı olur. Aynı zamanda kişinin daha iyi başa çıkma becerileri geliştirmesine yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder