3 Ocak 2015 Cumartesi

Koli Basili Bakterisi İle İlgili Bilgiler


Bizler için hayatın başladığı anlardan beri kalın bağırsağımızda ev sahipliğini üstlendiğimiz koli basilileri, tükettiğimiz besin artıklarını bize fayda sağlayacak bir biçimde onlarda beslenmek vasıtası ile tüketirler, kalın bağırsaklarımızda ev sahipliğine soyunduğumuz bu bakterilerin vücudumuzdaki sayılarının ne kadar olabileceğine yönelik bir örnek vermek isterim, Bir gram dışkıda yüz milyondan bir milyara kadar koli basili vardır, bu rakamı dikkat etti iseniz sadece bir gram dışkıda, korkunç sayıda olduklarını anlarsınız.

Koli Basili 



Koli basili insanların ve hayvanların kalın bağırsaklarında yaşam alanı bulurlar. Bakteri genellikle zarar verici değildir ve sadece ishale sebep olur. Yine de bazı koli basili suşaları kanlı ishale, ciddi karın ağrılarına ve böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklara yol açabilir.Sağlıklı bireyler bakteriyi haftalar içerisinde vücutlarından atarlar; fakat çocuklar bu durumdan daha ağır etkilenerek bazı ciddi rahatsızlıklar geçirebilirler. Rahatsızlığın belirtileri genellikle bakteri vücuda girdikten sonra 3 veya 4 gün içerisinde ortaya çıkar. Belirtiler ishal, karın ağrısı, kusma ve mide bulantısı olarak ortaya çıkar.

Koli Basili Bakterisi Nasıl Bulaşır ? 



Koli basili bakterileri genellikle kirli gıda ve içeceklerden bulaşır. Pastörüze edilmemiş süt, taze gıdalar, çiğ et ve kirli sular bakterinin insan vücuduna girmesini kolaylaştırır. Rahatsızlığın ortadan kaybolmasına yardımcı bir tedavi yöntemi henüz bulunamamıştır. Bakteriden kurtulmanın en etkili yolu bol miktarda sıvı tüketmektir.



Önemli Bilgi; 


Vücudumuzdaki bu misafirler, penisiline dirençlidir. Teramisin, kloramfenikole karşı duyarlıdır. Yani yüksek dirençlidirler, İnsan dışkısının içinde devamlı bulunduğu için koli basili miktarı, suların dışkıyla kirlenmesinde ölçü kabul edilir. Bir suda, üç defa üstüste koli tipi basil bulunursa, o su içilmez ilan edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder